Ακοή και βαρηκοΐα

Η ζωή σας, ο κόσμος σας, η ακοή σας.

Η καλή ακοή είναι τόσο σημαντική για την καθημερινή μας ζωή! Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι με φυσιολογική ακοή, δεν μπορούν να σκεφτούν τι σημαίνει να μπορεί κανείς να ακούει καλά. Η συζήτηση με φίλους, το άκουσμα των ήχων του περιβάλλοντος, η απόλαυση της μουσικής ή των προειδοποιητικών ήχων θεωρούνται δεδομένα.

Η ακοή μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως προς το πως συσχετιζόμαστε με το περιβάλλον μας. Διευκολύνει τη δημιουργία σχέσεων και προσφέρει πλούσιες αισθητηριακές εμπειρίες. Είναι επίσης πολύ σύνθετη και εξαιρετικά ευαίσθητη.

Ας της δώσουμε λοιπόν την προσοχή που της αρμόζει.

Πώς λειτουργεί η ακοή:

Τα αυτί είναι ένα εκπληκτικό και απίστευτα επιδέξιο όργανο το οποίο εκτελεί την υπέροχη και εξαιρετικά σύνθετη λειτουργία της ακοής. Μπορεί να διακρίνει μεταξύ 7.000 διαφορετικών τόνων και επιτρέπει τον εγκέφαλο να εντοπίσει τις ηχητικές πηγές.

Το ανθρώπινο αυτί αποτελείται από τρία τμήματα – το έξω, το μέσο και το έσω ους (αυτί).

Έξω ους (αυτί) : Λαμβάνει τους ήχους και τους μεταδίδει προς την τυμπανική μεμβράνη μέσω του ακουστικού πόρου.

Μέσο ους (αυτί) : Τα ηχητικά κύματα δονούν την τυμπανική μεμβράνη. Τα οστάρια, δηλαδή η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας, μεταδίδουν τη δόνηση στο έσω ους.

Έσω ους (αυτί) : Ο κοχλίας μετατρέπει τις κινήσεις των οσταρίων σε ηλεκτρικά σήματα. Το ακουστικό νεύρο μεταφέρει τα σήματα στον εγκέφαλο.

Βαρηκοΐα

Πρόβλημα στην ακοή έχουν μόνο οι ηλικιωμένοι?  ΟΧΙ!  Η ακουστική απώλεια μπορεί να προκληθεί από ιατρικούς, γενετικούς, ακόμα και άγνωστους παράγοντες.  Η έκθεση σε υπερβολικά δυνατή μουσική μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ακοή.  Η εργασία σε μόνιμα θορυβώδες περιβάλλον, όπως εργοτάξια, εργοστάσια, ασθενοφόρα, αεροδρόμια κλπ μπορεί επίσης να προκαλέσει μόνιμα και καταστροφικά αποτελέσματα στην ακοή! 

  • 1 στους 6 ανθρώπους έχει κάποιο βαθμό ακουστικής απώλειας.
  • Μόνο το 35% των ανθρώπων με απώλεια ακοής είναι πάνω από 64 ετών.
  • 550 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από απώλεια ακοής.
  • Τα επίπεδα του ήχου στις συναυλίες μπορούν να φθάσουν τα 120dB και να προκαλέσουν βλάβες στην ακοή, εξαιρετικά γρήγορα.
  • Μόνο το 5-10% των περιπτώσεων ακουστικής απώλειας σε ενήλικες μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά ή χειρουργικά.
  • 8,5% των ανθρώπων μεταξύ 20 και 30 ετών πάσχουν από απώλεια ακοής.
  • Πολλοί άνθρωποι με απώλεια ακοής περιμένουν 7-10 χρόνια πριν την αντιμετωπίσουν.

 

Η βαρηκοΐα κάνει την εμφάνισή της με αργό ρυθμό και σε βάθος πολλών ετών και οι επιπτώσεις της εμφανίζονται σταδιακά. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την αναγνώριση του προβλήματος από όσους πάσχουν από βαρηκοΐα. Συγγενείς, φίλοι ή συνεργάτες είναι συχνά οι πρώτοι που συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τύποι βαρηκοΐας

Ωστόσο, υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι η ακοή σας δεν είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι. Μήπως αντιμετωπίζετε δυσκολία στις τηλεφωνικές επικοινωνίες σας; Η οικογένειά σας διαμαρτύρεται ότι ακούτε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο σε μεγάλη ένταση; Σας είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε μια συζήτηση σε ένα εστιατόριο ή όταν υπάρχει αρκετός θόρυβος γύρω σας σε έναν δρόμο; Αισθάνεστε εξαντλημένοι μετά από μια οικογενειακή γιορτή γιατί καταβάλατε μεγάλη προσπάθεια για να ακούσετε;  Ακούτε καλύτερα όταν κοιτάτε τον συνομιλητή σας;

Όλα αυτά, είναι τυπικά σημάδια βαρηκοΐας. Αλλά μην ανησυχείτε! Μπορείτε, και πρέπει, να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με την ιδέα της χρήσης ακουστικών βαρηκοΐας. Αναβάλουν την απόφαση και κάνουν κάτι γι’ αυτό μόνο όταν τα προβλήματα που σχετίζονται με την μειωμένη ακοή γίνονται πολύ έντονα.

Όσο νωρίτερα κάνετε κάτι για την βαρηκοΐα σας τόσο το καλύτερο. Ακόμη και όταν αρχίζει η ακοή να επιδεινώνεται, τα ακουστικά βαρηκοΐας βοηθούν στην διατήρηση των νευρικών οδών στον εγκέφαλο, που είναι υπεύθυνες για να ακούτε όλους τους ήχους γύρω σας. Όσο περισσότερο αναβάλετε την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η εξοικείωση με αυτά όταν τελικά τα φορέσετε. Και το πιο σημαντικό, τόσα περισσότερα θα χάσετε από την ζωή.

Θορυβογενής βαρηκοΐα

Αυτού του τύπου η βαρηκοΐα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε κάθε ηλικία. Η θορυβογενής βαρηκοΐα (NIHL)  προκαλείται από την έκθεση σε δυνατούς θορύβους που προκαλούν ζημιά ή καταστρέφουν τα τριχωτά κύτταρα του έσω αυτιού σας.  Η θορυβογενής βαρηκοΐα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας και μόνο έκθεσής σας σε έναν υπερβολικά δυνατό ήχο (π.χ. ένας πυροβολισμός ή μια έκρηξη κοντά στα απροστάτευτα αυτιά σας) ή αν βρίσκεστε σε συνεχή έκθεση ήχων που υπερβαίνουν τα 85 ντεσιμπέλ (dB). Παραδείγματα του τρόπου που μπορεί να προκύψει η θορυβογενής βαρηκοΐα με την πάροδο του χρόνου, είναι η συνεχής ακρόαση μουσικής στην μέγιστη ένταση μέσω ακουστικών κεφαλής ή η εργασία με μηχανήματα κατασκευής χωρίς την χρήση κατάλληλων προστατευτικών στα αυτιά σας.

Ξαφνική απώλεια ακοής

Η βαρηκοΐα συνήθως εμφανίζεται σταδιακά λόγω της ηλικίας (πρεσβυακουσία) ή όταν προκύπτει θορυβογενής βαρηκοΐα. Ωστόσο, μερικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική απώλεια ακοής, όπως έκθεση σε εξαιρετικά δυνατό θόρυβο που μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη, ορισμένες ασθένειες, όγκοι, τραυματισμοί στο κεφάλι, χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακοή επανέρχεται μετά από κάποιο διάστημα, είτε από μόνη της είτε μέσω ιατρικής παρέμβασης, αλλά για ορισμένους η απώλεια ακοής μπορεί να είναι μόνιμη.

Νευροαισθητήρια βαρηκοία

Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής αφορά βλάβη του έσω αυτιού. Τα μικρά τριχωτά κύτταρα που βρίσκονται κατά μήκος του κοχλία και μεταφέρουν τον ήχο έχουν υποστεί βλάβη ή έχουν καταστραφεί. Αυτού του τύπου η απώλεια ακοής προκαλείται συνήθως από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου, βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, συσσώρευση υγρών, ξαφνικό ακουστικό τραύμα, και από τη φυσική διαδικασία γήρανσης. Η Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση – η μόνη λύση για να αντιμετωπίσετε αυτή τη μόνιμη πάθηση είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας

Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας προκύπτει όταν το έσω αυτί δεν μεταφέρει σωστά τα ηχητικά σήματα. Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό στο μέσο αυτί ή στον ακουστικό πόρο, από συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο, ή από υπερβολική παραγωγή κυψελίδας. Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί ιατρικά. Αν η χειρουργική παρέμβαση ή η φαρμακευτική αγωγή δεν αποτελεί επιλογή για σας, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να είναι μια εξαιρετική λύση στο πρόβλημά σας.

Μέτρηση της ακοής

Το ακοόγραμμα απεικονίζει την προσωπική ακουστική ικανότητα στις διάφορες συχνότητες του ηχητικού φάσματος και περιγράφει αν πάσχετε από απώλεια ακοής και πόσο σοβαρός είναι ο βαθμός της.

Δηλαδή μας δίνει πληροφορίες για την ένταση που πρέπει να έχει ο ήχος σε κάθε συχνότητα για να τον ακούσετε.

Όσο χαμηλότερη είναι η καμπύλη, τόσο πιο δυνατός πρέπει να είναι ο ήχος για να ακούσετε καθαρά. 

Ένταση

Η ένταση του ήχου μετριέται με την μονάδα ντεσιμπέλ, εν συντομία “dB”.

Η φυσιολογική ομιλία είναι περίπου 50 με 60 dB.

Πιθανές επιπτώσεις της βαρηκοΐας:

 

Η επιδείνωση της ακοής δυσκολεύει την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους όλο και περισσότερο. Αυτό μειώνει την αυτοπεποίθησή μας και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής μας:

  • Μειωμένη προσοχή
  • Μειωμένη κατανόηση της ομιλίας
  • Προβλήματα στην επικοινωνία με άλλους
  • Μειωμένη μνήμη
  • Μειωμένη επιθυμία να αντιμετωπίσετε το άγνωστο
  • Μειωμένη απόδοση στην εργασία
  • Έλλειψη αναγνώρισης από τους άλλους
  • Ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη
  • Απόσυρση από την κοινωνική ζωή, απομόνωση

Μείωση της ακοής μπορεί να προκληθεί από όλα τα τμήματα του αυτιού. Δυσλειτουργίες του έξω και μέσου αυτιού γενικά, μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπευτική αγωγή ή με χειρουργική επέμβαση. Εντούτοις, το 80% περίπου απ’ όλες τις βαρηκοΐες, προκαλούνται από δυσλειτουργίες ή βλάβες του έσω ωτός. Σήμερα, τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να αντιμετωπίσουν την πλειοψηφία των βλαβών του έσω ωτός.

Ωστόσο τα περιστατικά με βαρηκοΐα δεν είναι ποτέ ίδια. Πολύ συχνά άνθρωποι με βαρηκοΐα είναι αδύνατο να διακρίνουν απαλούς τόνους και ήχους υψηλών συχνοτήτων και ακούν με δυσκολία τους ψιθύρους, τις παιδικές φωνές ή το κελάηδισμα των πουλιών.

Αμφιωτική ακοή: δύο αυτιά ακούν καλύτερα από ένα

Η φύση μας έδωσε δύο αυτιά για κάποιο λόγο: Η αμφιωτική ακοή, ή ακοή και από τα δύο αυτιά, μας βοηθάει να προσδιορίσουμε τη πηγή του ήχου ανεξάρτητα από την προέλευσή της. Μας επιτρέπει επίσης να εστιάσουμε με ακρίβεια σε οτιδήποτε θέλουμε να ακούσουμε, επιτρέποντάς μας να αντιληφθούμε ορισμένους  ήχους, όπως την ομιλία, πιο δυνατά και καθαρά, αγνοώντας άλλους λιγότερο σημαντικούς. Κάποιες από τις πιο σημαντικές αμφιωτικές επεξεργασίες περιλαμβάνουν αμφιωτικό πλεονασμό (εμπλουτισμό ομιλίας), αμφιωτική καταστολή (θορύβου), και αμφιωτική κατευθυνόμενη ακρόαση. 

Αμφιωτικός πλεονασμός:

Όταν ακούμε έναν ήχο ταυτόχρονα κι από τα δύο αυτιά, είναι σα να ακούμε τον ίδιο ήχο εις διπλούν. Αυτό βοηθάει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει μια καλύτερη εικόνα αντίληψης για τον ήχο. Εξαιτίας της βαρηκοΐας, αυτή η ικανότητα μειώνεται σημαντικά. Φορώντας δύο ακουστικά βοηθάμε ώστε να ανακτηθεί το όφελος του αμφιωτικού πλεονασμού.

Αμφιωτική καταστολή:

Σε περιστάσεις όπου συνυπάρχουν θόρυβος και ομιλία, η ακοή κι από τα δύο αυτιά βοηθάει τον εγκέφαλο μας να δώσει προτεραιότητα στην ομιλία αντί στον θόρυβο. Αυτό κάνει την ομιλία να μοιάζει δυνατότερη σε ένταση απ’ ότι πραγματικά είναι. Εξαιτίας της βαρηκοΐας αυτή η ικανότητα μειώνεται σημαντικά. Φορώντας δύο ακουστικά βοηθάμε ώστε να ανακτηθεί το όφελος της αμφιωτικής καταστολής.

Αμφιωτική κατευθυνόμενη ακρόαση:

Σε συνθήκες θορύβου όπου πολλοί ήχοι φτάνουν από διαφορετικές κατευθύνσεις, ακούγοντας κι από τα δύο αυτιά βοηθάμε τον εγκέφαλό μας να επιλέξει εκείνη την πηγή ήχου που μας ενδιαφέρει και να εστιάσει σε αυτή. Εξαιτίας της βαρηκοΐας αυτή η ικανότητα μειώνεται σημαντικά. Φορώντας δύο ακουστικά βοηθάμε ώστε να ανακτηθεί το όφελος της αμφιωτικής κατευθυνόμενης ακρόασης.

Αντιδράστε τώρα

Μόνο όταν η ακοή μας επιδεινωθεί σημαντικά συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι η καλή ακοή στην καθημερινή μας ζωή. Και πόσα πράγματα χάνουμε όταν πλέον δεν ακούμε καλά. Γιατί να μην αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατό;

Η βαρηκοΐα εμφανίζεται σταδιακά

Η βαρηκοΐα κάνει την εμφάνισή της σταδιακά μέσα σε διάστημα πολλών ετών – τόσο σταδιακά που δεν μπορούμε άμεσα να εντοπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας.

Η βαρηκοΐα έχει επιπτώσεις στην ζωή μας

Τα προβλήματα επικοινωνίας με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες μας, μπορούν να προκαλέσουν άγχος, να μας κάνουν ευερέθιστους ή ακόμη και να μας οδηγήσουν σε απομόνωση και κατάθλιψη.

Όσο πιο άμεσα, τόσο καλύτερα

Όσο πιο άμεσα εφαρμόσετε τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας τόσο το καλύτερο, έστω κι έχετε μόνο μικρή βαρηκοΐα. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα ακουστικών και μεγάλη ποικιλία σχεδιασμών και χρωμάτων.
Ο ειδικός ακοοπροθετιστής θα συστήσει την καταλληλότερη επιλογή, σύμφωνα με το ακοόγραμμα σας και τις ακουστικές σας ανάγκες.

Εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό σας

Όταν πλέον θα ακούτε και πάλι καλά με τα ακουστικά βαρηκοΐας, ο εγκέφαλος σας θα διεγείρεται και θα διατηρείται σε εγρήγορση.

Πάρτε περισσότερα από τη ζωή

Η ποιότητα της ζωής βελτιώνεται έχοντας ως αποτέλεσμα απεριόριστη διαπροσωπική επικοινωνία και κοινωνική αλληλεπίδραση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των χρηστών ακουστικών βαρηκοΐας είναι πολύ ευχαριστημένοι από αυτά. Οι εξοικειωμένοι χρήστες αναφέρουν ότι οι κοινωνικές τους επαφές, όπως επίσης η σωματική τους κατάσταση και η ψυχική τους διάθεση έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Αισθάνονται δυνατότεροι και πιο έτοιμοι να ασχοληθούν με νέα πράγματα.  

Να είστε ανοιχτοί στις νέες ακουστικές εμπειρίες! Θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας.