Διαχείριση των σχέσεων με απώλεια ακοής

Οι διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε στην ζωή μας. Οι φίλοι, η οικογένεια, οι σύντροφοι αλλά και οι συνάδελφοί μας αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ζωής μας και θέλουμε να επικοινωνούμε μαζί τους. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε την κοινωνική σας ζωή ενώ αντιμετωπίζετε απώλεια ακοής.

Αφιερώνουμε πολύ χρόνο ανάμεσα σε ανθρώπους. Οι φίλοι και η οικογένειά μας είναι η πηγή της ευτυχίας και της συντροφικότητάς, αλλά η απώλεια ακοής μπορεί να επιβαρύνει αυτές τις σχέσεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις και να έρθουμε πιο κοντά εξαιτίας τους.

Η επιπτώσεις της απώλειας ακοής στις σχέσεις

Ο αντίκτυπος της απώλειας ακοής στα μέλη της οικογένειας και στους συντρόφους είναι ένα θέμα ευρείας συζήτησης. Η απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει τις ανθρώπινες σχέσεις σε ρήξη, ειδικά όταν οι αγαπημένοι σας άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον αγώνα σας. Αυτό οδηγεί τα άτομα με απώλεια ακοής στη μοναξιά και στην απομόνωση. Αν έχετε άτομα στο οικείο περιβάλλον σας που ενεργούν με λάθος τρόπο απέναντι στο πρόβλημά σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης τους και όχι τον εαυτό σας. Ενημερώστε τους σχετικά με την απώλεια ακοής και συζητήστε μαζί τους ώστε να βρουν τον τρόπο να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον.

Αν δυσανασχετούν όταν τους ζητάτε να επαναλάβουν όσα σας είπαν, εξηγήστε τους πως αυτό δεν βοηθάει την κατάσταση. Θέλετε να καταλάβετε όσα σας λένε, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Αν κανονίζουν συχνά εξόδους σε θορυβώδη εστιατόρια, ζητήστε τους να σας συμπεριλάβουν όποτε μπορούν. Επιλέξετε κάποιο άλλο εστιατόριο καθίστε σε μια πιο ήσυχη γωνιά του. Μην αισθάνεστε άσχημα να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να βελτιώσετε τις εμπειρίες σας.

Αν ζείτε με κάποιον που πάσχει από απώλεια ακοής, ειδικά με κάποιον σύντροφο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε την σχέση σας.

Ζώντας με σύντροφο με απώλεια ακοής

Η απώλεια ακοής και ο γάμος μερικές φορές καταλήγουν σε σύγκρουση, ειδικά αν η απώλεια ακοής μείνει αδιάγνωστη ή χωρίς αντιμετώπιση. Αν ο σύντροφός σας πάσχει από απώλεια ακοής ίσως να αισθάνεστε απογοητευμένοι από κάποιες πτυχές αυτής της εμπειρίας. Ίσως να ακούνε κάποια πράγματα πολύ δυνατά, να μην αντιδρούν όταν τους καλείτε, ή να αρνούνται πως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται για να σας προκαλέσουν. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ζήτημα της ακοής τους επηρεάζει περισσότερο από ότι εσάς και θα πρέπει να δείξετε κατανόηση.  

Αν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε κάποιες πτυχές της ακουστικής απώλειας, προσπαθήστε να βρείτε μια λύση που να εξυπηρετεί και τους δυο.

  • Αν χάνουν συνέχεια τις κλήσεις σας, ανεβάστε την ένταση του κινητού και ενεργοποιήστε την λειτουργία δόνησης.
  • Αν δεν τους ενοχλεί να τους αγγίζετε, ακουμπήστε τους για να σας δώσουν προσοχή αντί να φωνάξετε.
  • Πολλά άτομα με απώλεια ακοής δεν αντιλαμβάνονται και δεν δίνουν προσοχή στους άλλους, μέχρι να τους κοιτάξουν.
  • Αν αισθάνεστε εκνευρισμό επειδή δεν σας καταλαβαίνουν, μιλήστε δυνατά και καθαρά και αναζητήστε άλλους τρόπους επικοινωνίας.

Όσοι ζείτε με κάποιον σύντροφο που δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα, συζητήστε το πρόβλημα μαζί τους ιδιωτικά. Μιλήστε για τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει και πώς μπορούν να επωφεληθούν αντιμετωπίζοντάς τα. Αν πιστεύετε πως τα ακουστικά βαρηκοΐας θα βοηθήσουν, ενθαρρύνετέ τον να τα δοκιμάσει. Μην τον βάζετε στο στόχαστρο και μην τον επικρίνετε δημόσια για την απώλεια ακοής του. Στην τελική, η απόφαση να αντιμετωπίσει την απώλεια ακοής του είναι δικό του ζήτημα, αλλά μπορείτε να τον ενθαρρύνετε.

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της ακουστικής απώλειας

Η διαχείριση της ακουστικής απώλειας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να είναι ακόμα δυσκολότερη αν δεν έχετε αντιληφθεί πως αυτό που έχετε είναι βαρηκοΐα. Τα συμπτώματα μπορεί να παραβλεφθούν ή ακόμα και να αναγνωριστούν ως άλλα προβλήματα, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα ακουστικής απώλειας:

  • Ο εκνευρισμός είναι κοινός για πολλούς λόγους. Η απογοήτευση από την αδυναμία κατανόησης της ομιλίας, ή ψυχική κόπωση και η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να οδηγήσουν σε εκνευρισμό.
  • Τα βουητά στα αυτιά, ή αλλιώς εμβοές, μπορεί να είναι σημάδι ακουστικής απώλειας. Συνήθως οι εμβοές είναι σύμπτωμα, και όχι πάθηση. 
  • Όταν κάποιος έχει από απώλεια ακοής μπορεί να φαίνεται χαμένος στην σκέψη του ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορεί να σας ακούσει όταν του μιλάτε.  
  • Η νοητική κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ακουστικής απώλειας, καθώς ο εγκέφαλος πρέπει να κάνει μεγαλύτερο κόπο για να μπορεί να αναγνωρίζει τους σημαντικούς ήχους.
  • Η δυσκολία στη διεξαγωγή μιας συνομιλίας είναι ακόμα ένα σημάδι ακουστικής απώλειας. Ανάλογα με τον τύπο της βαρηκοΐας, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο να ακουστούν μερικά σύμφωνα ή ορισμένες φωνές.
  • Άτομα με απώλεια ακοής μπορεί να δυναμώνουν την τηλεόραση και το ραδιόφωνο πάνω από το επίπεδο άνεσης των άλλων, καθώς διαφορετικά ο ήχος τους ακούγεται «πνιγμένος»
  • Το κοινωνικό άγχος και η απομόνωση είναι συχνό φαινόμενο, καθώς ο εξωτερικός θόρυβος μοιάζει χαοτικός και δύσκολος να ακουστεί.

Αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει από απώλεια ακοής, είναι καλύτερο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί το πρόβλημα, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί. Αν αντιληφθεί πως έχουν απώλεια ακοής, το να μάθει περισσότερα γι’ αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να συμβιβαστεί με αυτό και να ξεκινήσει να ψάχνει λύσεις. Για παράδειγμα, όταν κάποιος γνωρίζει πως έχει απώλεια ακοής μπορεί να αισθάνεται λιγότερη ντροπή να ζητήσει από τους άλλους να επαναλάβουν, να μιλήσουν δυνατότερα ή να χαμηλώσουν την μουσική.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι επίσης μια λύση αν το επιθυμεί. Η αγορά ακουστικών βαρηκοΐας είναι μια μεγάλη απόφαση και κάποιοι μπορεί να αισθάνονται πίεση από την οικογένειά τους. Αν και η πρόθεση τους μπορεί να είναι καλή, είναι μια προσωπική απόφαση που πρέπει να εξεταστεί προσωπικά. Αν πιστεύετε πως ο σύντροφός σας πάσχει από απώλεια ακοής, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να τον παροτρύνετε να κάνει ένα ακοόγραμμα. Από εκεί και πέρα μπορείτε να συζητήσετε τα οφέλη των ακουστικών βαρηκοΐας.

Πως μπορούν τα ακουστικά βαρηκοΐας να βοηθήσουν τις σχέσεις σας

Πολλά άτομα, ειδικά αυτά που έχουν χάσει την ακοή τους παροδικά μέσα στον χρόνο, λαχταρούν την λεκτική επικοινωνία. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να τους δώσουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια συζήτηση όπως παλιά, αν και ίσως λίγο διαφορετικά. Η τεχνολογία σχετικά με την ακοή έχει βελτιωθεί δραματικά τις τελευταίες δυο δεκαετίες και πλέον τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να προσφέρουν μια πιο φυσική εμπειρία ήχου.

Η συζήτηση είναι η πιο γρήγορη και η πιο αποτελεσματική μορφή επικοινωνίας και προτιμάται από τους περισσότερους ανθρώπους. Όσοι έχουν στην οικογένειά τους άτομα με προβλήματα ακοής λένε πως θέλουν να συνεχίσουν να συζητούν αλλά φοβούνται μην παρερμηνευτούν ή ακόμα μην προκαλέσουν άγχος στους αγαπημένους τους. Καθώς τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να χρειαστούν μια περίοδο προσαρμογής, οι περισσότεροι χρήστες αναφέρουν πως αισθάνονται λιγότερο μόνοι και περισσότερο κοινωνικοί μετά την εφαρμογή τους. Πολλά άτομα έχουν επιφυλάξεις σχετικά με την χρήση ακουστικών βαρηκοΐας αλλά αξίζει να τα δοκιμάσουν αν θέλουν να βελτιώσουν την κοινωνική τους εμπειρία.