Η σύνδεση μεταξύ εμβοών και άνοιας

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ απώλειας ακοής και άνοιας, αλλά πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται επίσης αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ εμβοών και άνοιας.

Η σύνδεση μεταξύ άνοιας και απώλειας ακοής είναι αδιαμφισβήτητη ειδικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Όσο η ακοή επιδεινώνεται τόσο μειώνεται η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και πολλά άτομα προχωρημένης ηλικίας που δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν με φίλους και συγγενείς απομακρύνονται, πράγμα που έχει αρνητική επίδραση στην υγεία τους. Η κοινωνική απομόνωση επιταχύνει την εμφάνιση και τις επιπτώσεις της άνοιας, και η απώλεια ακοής προκαλεί άμεσα απομόνωση.  

Υπάρχει πάντα και το θέμα της λανθασμένης διάγνωσης. Συγκεκριμένα συμπτώματα ακουστικής απώλειας μπορούν να παρερμηνευτούν ως άνοια. Σε μια περίπτωση, μια κυρία είχε διαγνωστεί με σοβαρού βαθμού άνοια και μετά από εφαρμογή ακουστικών βαρηκοίας οι γιατροί διέκριναν πως κάποια από τα συμπτώματά της δεν είχαν προκληθεί λόγω ψυχικών προβλημάτων αλλά λόγω βαρηκοΐας.

Η έγκαιρη διάγνωση της ακουστικής απώλειας είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις περιπτώσεις. Μόλις γίνει η διάγνωση μπορούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα  για να διασφαλιστεί η υγεία και η ευημερία του ατόμου. Η χρήση ακουστικών βαρηκοίας θα του δώσει την ελευθερία να επικοινωνεί, να έχει ενεργή κοινωνική ζωή και να προλάβει την εμφάνιση της άνοιας.  

Εμβοές και απώλεια ακοής

Δεν είναι κανόνας κάθε άτομο που πάσχει από εμβοές να αποκτά βαρηκοΐα και κάθε άτομο με βαρηκοΐα να αποκτά εμβοές. Ωστόσο, αυτές οι δύο συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις συνδέονται. Άτομα που πάσχουν από θορυβογενή απώλεια ακοής έχουν αναφέρει πως ακούνε παρατεταμένα ή συνεχή σφυρίγματα στα αυτιά τους. Δεν είναι απόλυτα σαφές γιατί η θορυβογενής βαρηκοΐα οδηγεί σε εμβοές, αλλά πιθανότητα να οφείλεται σε βλάβες που δημιουργούνται στον κοχλία.

Ο κοχλίας είναι ένα σπειροειδές όργανο που βρίσκεται μέσα στο αυτί και το εσωτερικό του είναι επενδυμένο με ήχο-ευαίσθητα κύτταρα που βοηθούν στην επεξεργασία του ήχου ώστε να γίνει ακουστός. Όταν ο κοχλίας εκτίθεται σε δυνατούς και συνεχείς θορύβους, μπορούν να εμφανιστούν εμβοές καθώς και βαρηκοΐα. Πολλά άτομα βιώνουν εμβοές μετά από μια συναυλία ή άλλους δυνατούς θορύβους. Ωστόσο, όταν αυτές επιμένουν, μπορεί να γίνουν πρόβλημα.  

Ενώ οι εμβοές και η απώλεια ακοής δεν συνδέονται μεταξύ τους, υπάρχει μια σαφής συσχέτιση. Επομένως είναι ασφαλές να πούμε πως ένα ηλικιωμένο άτομο που πάσχει από απώλεια ακοής θα αποκτήσει και εμβοές. Οι εμβοές μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα και πολλά από αυτά μπορεί ακόμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της άνοιας.

Εμβοές και άνοια

Οι εμβοές εμποδίζουν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να εστιάσουν. Αυτή η συνεχής προσπάθεια για προσοχή, μπορεί να δημιουργήσει ψυχική κόπωση, εξάντληση και κατάθλιψη. Η αϋπνία και ο ανήσυχος ύπνος έχουν άμεση συσχέτιση με τις εμβοές, και η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία. Σε συνδυασμό με την κοινωνική απομόνωση και τη έλλειψη επικοινωνίας που μπορεί να προκαλέσει η απώλεια ακοής, οι εμβοές μπορεί να επηρεάσου σημαντικά την υγεία και την ευημερία ενός ηλικιωμένου ατόμου.   

Οι εμβοές και η απώλεια ακοής μπορούν να προκαλέσουν αναδιοργάνωση του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος για να αντιμετωπίσει την απώλεια ακοής, σταματάει να εκτελεί ορισμένες λειτουργίες για να μπορέσει να αντισταθμίσει την αντίληψη του ήχου. Οι περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν την μνήμη και την συγκέντρωση είναι οι πρώτες που σταματούν και η απώλεια των λειτουργιών αυτών μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση άνοιας.

Πως μπορούν να βοηθήσουν τα ακουστικά

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να έχουν θετική επίδραση στους ηλικιωμένους, ειδικά σε αυτούς που λαχταρούν να επικοινωνήσουν με τον κόσμο γύρω τους. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να αποτρέψουν την απομόνωση και την κατάθλιψη-δύο παράγοντες που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην άνοια.

Όσο νωρίτερα διαγνωστούν οι εμβοές και η απώλεια ακοής, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσετε να τα αντιμετωπίζετε. Επικοινωνήστε με έναν ειδικό ακοής και μιλήστε με τους δικούς σας ανθρώπους σχετικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας. Η καλύτερη ακοή μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά της και την μελλοντική σας υγεία.