Καταρρίπτοντας τους μύθους σχετικά με τις εμβοές και τις αιτίες τους

Οι εμβοές παρουσιάζονται ως παρατεταμένος ήχος-φάντασμα και επηρεάζουν περίπου 360 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο.

Εάν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους στον κόσμο που υποφέρουν από εμβοές, θα γνωρίζετε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν σε όλες τις πτυχές της ζωής σας, από την επαγγελματική έως και την κοινωνική και την οικογενειακή σας ζωή. Το άρθρο αυτό θα σας θα σας ενημερώσει σχετικά με τις αιτίες που εμφανίζονται οι εμβοές και θα καταρρίψει τους μύθους που υπάρχουν γύρω από αυτές.

Τι είναι ακριβώς οι εμβοές;

Οι εμβοές είναι η αντίληψη του ήχου όταν δεν υπάρχει πραγματικός ήχος.

Οι αιτίες των εμβοών μπορεί να ποικίλλουν, αλλά μπορούν να χωριστούν δε δυο κατηγορίες : τονικές και μη τονικές

Οι τονικές εμβοές αναφέρονται στην αντίληψη πολλών επικαλυπτόμενων ήχων είτε σχεδόν συνεχών ήχων σε καθορισμένη συχνότητα, όπως κουδουνίσματα, σφυρίγματα ή βουητά. Αυτή είναι η πιο συχνή κατηγορία εμβοών. Οι μη τονικές εμβοές περιέχουν ήχους όπως κλικαρίσματα, μουρμουρητά και τριξίματα.  

Τι προκαλεί τις εμβοές;

Αν και οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν εμβοές είναι ακόμα άγνωστες, κάποιοι παράγοντες έχουν εντοπιστεί και αναγνωριστεί. Αυτοί περιλαμβάνουν παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους και βλάβη στο ακουστικό σύστημα. Θα μπορούσε επίσης να είναι αποτέλεσμα καταπόνησης των μυών του λαιμού ή δυσλειτουργία της άρθρωσης της γνάθου, όπως το τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών

Οι κύριοι τύποι εμβοών και οι γνωστοί παράγοντες που συμβάλουν σε αυτές:

Υποκειμενικές εμβοές: Ο πιο κοινός τύπος εμβοών που αφορά το 95% των περιπτώσεων. Τις ακούτε μόνο σε εσείς. Μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν έως 3 μήνες, γνωστές και ως οξείς, ή έως 12 μήνες, γνωστές ως υποξείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν και περισσότερο.

Αντικειμενικές εμβοές: Ο πιο σπάνιος τύπος εμβοών. Μπορούν να γίνουν ακουστές και από τον γιατρό είτε προσεγγίζοντας το αυτί σας ή χρησιμοποιώντας στηθοσκόπιο. Μπορεί να προκύψουν λόγω αγγειακών παραμορφώσεων ή ακούσιων μυϊκών συσπάσεων. Ο ήχος περιγράφεται συνήθως ως παλμικός.

Μύθοι γύρω από τις εμβοές

  1. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτές

Φυσικά και μπορείτε! Οι έρευνες γύρω από τις εμβοές συνεχίζονται και οι θεραπείες βελτιώνονται και εξελίσσονται συνεχώς. Είτε οι εμβοές είναι σοβαρές, μέτριες ή ήπιες, μπορείτε να βρείτε λύση. Για παράδειγμα, τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μικρά τεχνολογικά θαύματα. Δεν αποκαθιστούν απλά την ακοή ενισχύοντας τους ήχους, αλλά παρέχουν ταυτόχρονα πληθώρα λύσεων για την ανακούφιση των επιπτώσεων των εμβοών.

  1. Όλοι όσοι πάσχουν από εμβοές στο τέλος χάνουν εντελώς την ακοή τους

Η απώλεια ακοής και οι εμβοές μπορούν να συνυπάρχουν. Ωστόσο, αν υποφέρετε από εμβοές, δεν σημαίνει αυτόματα πως θα χάσετε εντελώς την ακοή σας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα των εμβοών και να αποκαταστήσουν την ακοή σας ταυτόχρονα.

  1. Οι εμβοές πάντα εκδηλώνονται ως κουδούνισμα στα αυτιά

Οι ήχοι των εμβοών εκδηλώνονται διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο. Το σφύριγμα είναι αρκετά κοινό, αλλά εξίσου κοινά είναι και το βουητό ή το μουρμουρητό. Η ένταση τους μπορεί επίσης να διαφέρει από άτομο σε άτομο.