Ποιες είναι οι επιπτώσεις των εμβοών στον εγκέφαλο;

Ο εγκέφαλος είναι ένα σύστημα που προσαρμόζεται συνεχώς. Όσο μεγαλώνουμε και αποκτάμε νέες εμπειρίες, ο εγκέφαλός μας αναπτύσσει νέες νευρικές οδούς και αλλάζει ανάλογα. Ωστόσο, κάποιες αλλαγές δεν είναι προς το καλύτερο και οι εμβοές μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.  

Όπως πολλές άλλες καταστάσεις, οι εμβοές είναι ικανές να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλό σας. Πολλές από αυτές τις αλλαγές προκύπτουν από την πλαστικότητα του εγκεφάλου σας. Επειδή οι εμβοές περιπλέκουν τον τρόπο που ζείτε την ζωή σας, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται για να σας διευκολύνει. Καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των εμβοών, οι αλλαγές αυτές δεν είναι πάντα προς όφελος της υγείας σας. Μερικές προσπάθειες του εγκεφάλου σας βοηθούν, αλλά άλλες μπορεί να σας δημιουργήσουν σοβαρότερα προβλήματα.

Αλλαγές στο δίκτυο του εγκεφάλου

Όταν έγιναν μαγνητικές τομογραφίες σε άτομα με εμβοές, τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν όμοια σε κάθε περίπτωση. Οι εμβοές σχετίζονταν με ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται precuneus. Ο precuneus συνδέεται με δυο άλλα δίκτυα στον εγκέφαλο γνωστά ως “dorsal attention network” και “default mode network”. Ενώ το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας χειρίζεται τις δραστηριότητες στο παρασκήνιο κατά την διάρκεια της ξεκούρασης, το dorsal attention network αναγνωρίζει ερεθίσματα όπως τους θορύβους και την αφή.

Όταν κάτι τραβάει την προσοχή κάποιου, τότε παρεμβαίνει το dorsal attention network . Διαφορετικά, ο εγκέφαλος θα προσαρμοστεί ώστε να αναλάβει το default mode network. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι χαλαροί χωρίς να αισθάνονται ψυχική κόπωση.

Ωστόσο, όταν κάποιος υποφέρει από εμβοές, ο εγκέφαλός του εστιάζει στο βουητό και αυτό εμποδίζει τον εγκέφαλό τους να λειτουργεί με τον προεπιλεγμένο τρόπο, κάτι που είναι ανθυγιεινό για το μυαλό.

Οι επιπτώσεις της νευρωνικής αλλαγής

Ο εγκέφαλός μας δεν είναι σχεδιασμένος να εστιάζει στα πάντα κάθε στιγμή. Γι’ αυτό το λόγο ο διαλογισμός, τα διαλλείματα από το διάβασμα και η χαλάρωση είναι πολύ σημαντικά για να ανακάμψει το μυαλό. Όταν κάποιος είναι συνέχεια προσηλωμένος στις εμβοές του δεν επιτρέπει στον εαυτό του να χαλαρώσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φυσική αλλά και ψυχική εξάντληση, κόπωση, εκνευρισμό και αϋπνία.

Σε πολλές περιπτώσεις όταν κάποιος υποφέρει από εμβοές δυσκολεύεται πολύ να αγνοήσει τα συμπτώματά τους. Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στην δουλειά ή στην συζήτηση και ψάχνει να βρει τρόπους να πνίξει τον θόρυβο. Η χρήση της δυνατής μουσικής κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να λύσει το πρόβλημα προσωρινά, αλλά αυτό μπορεί με την πάροδο του χρόνου να επιδεινώσει τις εμβοές. Η θεραπεία είναι η καλύτερη αντιμετώπιση και υπάρχουν πολλές επιλογές για όσους πάσχουν από χρόνιες εμβοές.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία

Ενώ πολλές μορφές εμβοών δεν μπορούν να θεραπευτούν πλήρως, τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν για να καταστεί ευκολότερη η αντιμετώπιση. Πολλά άτομα αισθάνονται αποθαρρυμένα από αυτό και δεν αποφασίζουν να λάβουν καμία θεραπεία. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή μια θεραπεία δεν λύνει τελείως το πρόβλημα, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόποι για να γίνει η ζωή ευκολότερη.

Για παράδειγμα, η θεραπεία επικάλυψης εμβοών μπορεί να μην ταιριάζει σε άτομα που κάνουν πολύ κοινωνικές δουλειές. Ο σκοπός της είναι να παράξει λευκό θόρυβο, που μπορεί να επηρεάσει τις συνομιλίες και την καθημερινότητα, Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις που υπάρχει ησυχία για να ξεκουράσει το μυαλό και να ενισχύσει την χαλάρωση. Η θεραπεία κάλυψης των εμβοών μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εργασίας ή του διαβάσματος.

Ομοίως, πολλά ακουστικά βαρηκοίας μπορούν να βοηθήσουν στις περιπτώσεις που οι εμβοές προκαλούνται από την απώλεια ακοής. Η έλλειψη ήχου μπορεί να επιδεινώσει τις εμβοές και τα ακουστικά βαρηκοίας μπορούν να σας βοηθήσουν να ακούτε καλύτερα και να ελαττώσουν την αίσθηση του κουδουνίσματος στα αυτιά. Σύμφωνα με μελέτες, πολλές από τις νευρικές επιδράσεις που προκαλούνται από την απώλεια ακοής μπορούν να αντιστραφούν με την χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μετά απο 30 ημέρες συνεχόμενης χρήσης.

ΠΗΓΗ: https://www.hear-it.org/tinnitus-causes-changes-brain