Υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κυψελίδα και τις εμβοές;

Η συσσώρευση κυψελίδας στον ακουστικό πόρο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των εμβοών. Ωστόσο, πως μπορεί να σχετίζεται με τις εμβοές και είναι ικανές οι μέθοδοι αφαίρεσης της να προκαλέσουν εμβοές;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να εμφανιστούν οι εμβοές γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να κατανοήσουν γιατί τις βιώνουν. Για κάποιους οι εμβοές προέρχονται από απώλεια στην ακοή τους λόγω έντονων θορύβων. Άλλοι πάλι μπορεί να πάσχουν από κάποιο νόσημα ή να παίρνουν φάρμακα που προκαλούν σφυρίγματα στα αυτιά τους. Ωστόσο υπάρχει μια ακόμα αιτία που προκαλεί εμβοές που συνήθως παραβλέπεται. Το πρόβλημα ίσως να βρίσκεται στον ακουστικό σας πόρο.

Εμβοές και κυψελίδα

Η κυψελίδα είναι μια ουσία η οποία παράγεται από αδένες με σκοπό να προστατεύει το εσωτερικό του αυτιού από μολύνσεις, και αποβάλλεται από στο σώμα με φυσικό τρόπο. Η μόνη απαραίτητη μέθοδος καθαρισμού είναι το περιστασιακό σκούπισμα του αυτιού με ένα υγρό πανί. Η χρήση αντικειμένων όπως μπατονέτες / καρφίτσες μπορεί να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στα αυτιά καθώς και πόνο.

Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα με την κυψελίδα,  κάποιοι επηρεάζονται από αυτήν. Η συσσώρευση κυψελίδας μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα. Η χρήση μπατονέτας μπορεί να σπρώξει την κυψελίδα μέσα στον ακουστικό πόρο δημιουργώντας απόφραξη. Άτομα τα οποία παράγουν ξηρή κυψελίδα μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα πιο συχνά.

Σε πολλές περιπτώσεις η απόφραξη του ακουστικού πόρου συνοδεύεται από εμβοές. Το κουδούνισμα στα αυτιά εμφανίζεται μόνο στο βουλωμένο αυτί και μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και απώλεια εστίασης. Αν πάσχετε από εμβοές ελέγξτε αν τα αυτιά σας είναι καθαρά από κυψελίδα.  

Συμπτώματα της απόφραξης

Η απόφραξη συνοδεύεται από πολλά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των εμβοών. Η απώλεια ακοής, οι πονοκέφαλοι, η συμφόρηση και η ζάλη είναι βασικά συμπτώματα της απόφραξης των αυτιών. Επίσης, μπορεί να προκύψουν οσμές και εκκρίσεις. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Η αφαίρεση κυψελίδας δεν γίνεται στο σπίτι και πρέπει να γίνεται πάντα μόνο από επαγγελματίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και την πίεση αλλά το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αντιμετώπισης της απόφραξης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αφαιρεθεί η κυψελίδα από το αυτί και όλοι μπορεί να αποβούν επικίνδυνοι αν δεν γίνουν με τον σωστό τρόπο από έναν επαγγελματία. 

Η πρώτη και πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι η αναρρόφηση. Ο ειδικός χρησιμοποιεί ένα μικροσκόπιο για να μεγεθύνει τον ακουστικό πόρο και με την χρήση μιας συσκευής αναρρόφησης αφαιρεί την κυψελίδα. Αυτή είναι η πιο κοινή και πιο ασφαλής μέθοδος για να διαχειριστείτε την απόφραξη των αυτιών.

Η δεύτερη μέθοδος είναι αυτή του διακλυσμού. Ο ειδικός αφαιρεί την κυψελίδα με την χρήση νερού, και δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν τρύπες ή σωληνάκια στο τύμπανο, άτομα με διαβήτη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όσοι πάσχουν από εμβοές πρέπει να αποφεύγουν την μέθοδο αυτή καθώς έχουν υπάρξει αναφορές επιδείνωσης των εμβοών. 

Οι κίνδυνοι της ακατάλληλης τεχνικής

Η χρήση των καθαριστικών κυψελίδας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρή βλάβη στο τύμπανο και στο εσωτερικό του αυτιού. Μην προσπαθήσετε ποτέ να αφαιρέσετε την κυψελίδα μόνοι σας.  Η υπερβολική πίεση μιας μπατονέτας στον ακουστικό σας πόρο μπορεί να σπρώξει την κυψελίδα πιο μέσα και να προκαλέσει σοβαρή απώλεια ακοής ακόμα και εμβοές.