Η διαφορά μεταξύ ενισχυτών ακοής και ακουστικών βαρηκοΐας

Παρόλο που στοχεύουν τον ίδιο σκοπό, οι ενισχυτές ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι δυο τελείως διαφορετικά προϊόντα.

Καθώς οι διαφημίσεις στην τηλεόραση έχουν κάνει τους ενισχυτές ακοής να μοιάζουν με πολύ δελεαστική αγορά, οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τις βασικές διαφορές που έχουν με τα ακουστικά βαρηκοΐας. Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με συγκεκριμένες συχνότητες, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί ενισχύοντας όλους τους ήχους και η χρήση των ενισχυτών ακοής, αντί για ακουστικά βαρηκοΐας, μπορεί να αποβεί ακόμα και επικίνδυνη.

Πολλοί επαγγελματίες ακοής έχουν προσπαθήσει να επισημάνουν τις διαφορές μεταξύ των δύο αυτών προϊόντων. Ακόμα και ο FDA έχει εκδώσει ειδοποιήσεις ενημερώνοντας πως οι ενισχυτές ακοής δεν αντικαθιστούν τα ακουστικά βαρηκοΐας. Διαβάστε παρακάτω τις βασικές διαφορές τους και γιατί τα ακουστικά είναι η ασφαλής επιλογή.  

Ενισχυτές ακοής vs. ακουστικά βαρηκοΐας

Οι ενισχυτές ακοής έχουν κατασκευαστεί για να ενισχύουν τους ήχους του περιβάλλοντος για ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν ακουστική απώλεια. Δεν επιλέγουν ποιους ήχους θα δυναμώσουν και συνήθως χρησιμοποιούνται π.χ. για να «παρακολουθούν» παιδιά ή μωρά στο διπλανό δωμάτιο. Διαφημίζονται επίσης και ως μέσα βελτίωσης της ποιότητας του ήχου κατά την διάρκεια ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η παρατήρηση πουλιών και το θέατρο.

Ενώ η ιδέα μπορεί να μοιάζει ενδιαφέρουσα, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κατάχρηση των ενισχυτών ακοής. Μπορεί να φαίνεται ως η εύκολη λύση να εξοικονομήσετε χρήματα συγκριτικά με αυτά θα δίνατε αν αγοράζατε ένα πιστοποιημένο ακουστικό βαρηκοΐας, αλλά οι επαγγελματίες ακοής καθώς και οι γιατροί προειδοποιούν για τα λάθη αυτής της πρακτικής. Τα ακουστικά βαρηκοΐας εκτελούν μια πολύπλοκη λειτουργία που εξαρτάται από τις ανάγκες του χρήστη, ενω οι ενισχυτές ακοής ενισχύουν όλους τους ήχους.  

Τα ακουστικά βαρηκοΐας εφαρμόζονται μόνο από επαγγελματίες και ρυθμίζονται έτσι ώστε ο χρήστης να λάβει την απαραίτητη ενίσχυση στις συγκεκριμένες συχνότητες που χρειάζεται. Οι ενισχυτές ακοής απλά δυναμώνουν τα πάντα, μην λαμβάνοντας υπόψη την ένταση και τη συχνότητα. Τα ακουστικά βαρηκοΐας χρησιμοποιούνται σε ανθρώπους με απώλεια ακοής και οι ενισχυτές ακοής σε αυτούς με φυσιολογική ακοή.  

Οι κίνδυνοι των ενισχυτών ακοής

Οι ενισχυτές ακοής, σαν συσκευές, δεν είναι επικίνδυνες. Η λανθασμένη τους χρήση είναι αυτό που τις κάνει επικίνδυνες. Πολλοί καταναλωτές επιδιώκουν να τις χρησιμοποιούν ως ακουστικά βαρηκοΐας επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ακοή τους. Η τεχνολογία που ενσωματώνουν οι ενισχυτές ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας σε κάποιες περιπτώσεις συμπίπτουν, αλλά κάθε μια έχει κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί άλλο σκοπό

Οι ενισχυτές ακοής έχουν κατασκευαστεί για να εξυπηρετούν άτομα με φυσιολογική ακοή και τα ακουστικά βαρηκοΐας για άτομα με απώλεια ακοής. Όταν χρησιμοποιείτε τους ενισχυτές ακοής ως ακουστικά βαρηκοΐας, δεν λύνετε το πρόβλημά σας. Στην πραγματικότητα δεν αναγνωρίζετε το πρόβλημα. Ένας έλεγχος από ένα ιατρό ΩΡΛ και ένα ολοκληρωμένο ακοόγραμμα θα σας δώσουν τη σωστή διάγνωση.

Η αποτυχία λήψης κατάλληλης βοήθειας σχετικά με την απώλεια ακοής, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ακοής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια μέτρια απώλεια ακοής να εξελιχθεί σε σοβαρή απώλεια ακοής.

Γνωρίζοντας τι πρέπει να επιλέξετε

Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ενδιαφέρεται να αγοράσει έναν ενισχυτή ακοής, συζητήστε το λίγο. Για ποιο λόγο θέλετε να τον αγοράσετε; Αν ενδιαφέρεστε απλά για να ακούτε καλύτερα στο θέατρο, ή να έχετε καλύτερο έλεγχο στο τι κάνουν τα παιδιά σας στο διπλανό δωμάτιο, θα ωφεληθείτε από αυτήν την αγορά. Αν πάλι σκοπεύετε να τον αγοράσετε γιατί κάτι σας δυσκολεύει στην ακοή σας, αυτή θα είναι μια λάθος κίνηση.

Πριν μπείτε στην διαδικασία να αγοράσετε έναν ενισχυτή ακοής, καλό είναι να κάνετε ένα ακοόγραμμα. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ακοή σας, το ακοόγραμμα θα σας βοηθήσει να το αναγνωρίσετε. Από τη στιγμή εκείνη, ίσως είναι καλό να σκεφτείτε να επενδύσετε σε ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία θα σας λύσουν τα προβλήματα με ασφάλεια

Καθώς οι ενισχυτές ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να μοιάζουν με την πρώτη ματιά, οι διαφορές τους είναι τεράστιες. Τα πρώτα, προορίζονται για κοινωνική χρήση ενώ τα δεύτερα αντιμετωπίζουν την απώλεια ακοής.