Ποια ζώα έχουν καλή ακοή;

Οι άνθρωποι έχουν πολύ καλή αίσθηση της αφής και της όρασης σε σχέση με ολόκληρο το ζωικό βασίλειο. Ωστόσο, πολλά ζώα, υπερνικούν τους ανθρώπους στο επίπεδο της ακοής.

Η καλή ακοή είναι σχετική. Ένα άτομο μπορεί να διαθέτει μια φυσική οξύτητα ενώ ένα άλλο μπορεί να δυσκολεύεται να ακούσει τον ήχο της φωνής κάποιου άλλου. Ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν όπως κάποια άλλα πλάσματα, έχουν ένα εντυπωσιακό εύρος από 20Hz έως 20.000Hz. Όμως αρκετά ζώα έχουν εξελιχθεί να ακούνε σε μεγαλύτερο εύρος από τους ανθρώπους. Αυτό τα επιτρέπει να κυνηγούν ή να ξεφεύγουν όταν κυνηγιούνται από άλλα ζώα. Παρακάτω θα δείτε ποια ζώα έχουν την καλύτερη ακοή και τους λόγους για τους οποίους την εξέλιξαν:

Νυχτερίδες

Ενώ πολλές νυχτερίδες γεννιούνται τυφλές, έχουν εξαιρετικά καλή ακοή. Βασικός σκοπός τους είναι ο ηχοεντοπισμός, που τις βοηθάει να αναγνωρίζουν η μια την άλλη, να επικοινωνούν και να εντοπίζουν το θήραμά τους. Οι ήχοι που βγάζουν από το στόμα τους, συνήθως κραυγές και τρίξιμο, αντανακλώνται στις διάφορες επιφάνειες και επιστρέφουν σε αυτές. Καθώς η ακοή τους είναι τόσο καθορισμένη, ακούνε την ηχώ και την χρησιμοποιούν για να πλοηγούνται ενώ πετούν.

Σκώροι

Ως το πιο κοινό θήραμα των νυχτερίδων, οι σκώροι έχουν αναπτύξει από μόνοι τους μια έντονη αίσθηση της ακοής. Παρόλο που δεν έχουν αυτιά, μπορούν να ακούσουν σε εξαιρετικά υψηλές συχνότητες, που τους επιτρέπει να ξεφεύγουν από τις νυχτερίδες πριν τους βρουν. Οι σκώροι είναι οι φυσικοί ειδικοί στην αποφυγή των αρπακτικών μέσω της ακοής και του καμουφλάζ.

Σκύλοι

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ σφυρίχτρα για σκύλους, πιθανότατα γνωρίζετε πως οι σκύλοι ακούνε πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους. Μπορούν να ακούσουν συχνότητες πέρα από το ανθρώπινο φάσμα και ανταποκρίνονται σε αυτές αρκετά καλά. Μπορούν να ακούσουν έναν κουνέλι να παίζει στο γρασίδι, τα βήματά σας από μακριά, τον ήχο των κλειδιών σας και φυσικά τον συναρπαστικό ήχο του φαγητού που καταλήγει στο μπολ

Γάτες

Όπως οι σκύλοι, οι γάτες ήταν αρχικά κυνηγοί πριν γίνουν κατοικίδια. Ωστόσο οι γάτες είναι λίγο πιο συντονισμένες με τους προγόνους τους και απόδειξη αυτού είναι η ακοή τους. Οι γάτες διαθέτουν τεράστιο εύρος ακοής: από 45Hz έως 64.000Hz. Μπορούν επίσης να περιστρέψουν τα αυτιά τους καλύτερα από τα σκυλιά, αναγνωρίζοντας όλους τους ήχους γύρω τους. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούνται οι καλύτεροι κυνηγοί σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο.

Άλογα

Τα άλογα, επειδή είναι θηράματα, έχουν αναπτύξει μια υπέρ-αποδοτική αίσθηση της ακοής. Ολόκληρα κοπάδια βασίζονται στην αίσθηση ακοής του επιφυλακής αλόγου για να τους ειδοποιήσει σε περίπτωση κινδύνου. Επομένως τα άλογα πρέπει να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν τους μακρινούς ήχους με ακρίβεια. Για τον λόγο αυτό, μπορούν και περιστρέφουν τα αυτιά τους σε πολλές κατευθύνσεις και συγχρόνως αποφεύγουν τους δυνατούς θορύβους.

Περιστέρια

Με την ικανότητά τους να ακούν υπερήχους, τα περιστέρια μπορούν και ακούν ήχους σε χαμηλότερες συχνότητες από αυτές που ακούν οι άνθρωποι. Αυτό περιλαμβάνει σεισμούς, ηφαίστεια, ακόμα και καταιγίδες. Η ικανότητά τους αυτή τους επιτρέπει να αναζητούν προστασία πριν από μεγάλες φυσικές καταστροφές και έντονες βροχοπτώσεις. Η υπερηχητική τους ακοή τα καθιστά επίσης σπουδαίους πλοηγούς, γι’ αυτό και τα ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιούνται για την μαγική τους ικανότητα να επιστρέφουν σπίτι.