Τι να κάνετε αν τα ακουστικά σας σφυρίζουν

Το σφύριγμα είναι ένας δυσάρεστος ήχος σε κάθε περιβάλλον, αλλά όταν τα ακουστικά σας σφυρίζουν είναι ένα σημάδι πώς κάτι δεν πάει καλά. Πολλά πράγματα μπορεί να φταίνε, αλλά όλα λύνονται. 

Πολλά άτομα δυσανασχετούν όταν ακούνε δυσάρεστους θορύβους, είτε το τρίξιμο μιας καρέκλας είτε ένας δυνατός θόρυβος σε ένα τραγούδι. Για όσους πάσχουν από απώλεια ακοής, ένας ξαφνικός απότομος ήχος σφυρίγματος μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες και από κινήσεις όπως μια αγκαλιά. Ενώ τα σφυρίγματα αυτά μπορεί να σημαίνουν πως τα ακουστικά σας χρειάζονται έλεγχο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να διορθωθούν απλά με ρυθμίσεις.

Τα αυτιά σας είναι βουλωμένα από κερί

Τα ακουστικά βαρηκοΐας λειτουργούν μεταφέροντας τον ήχο στον ακουστικό σας πόρο. Αν τα αυτιά σας είναι βουλωμένα και ο ήχος αυτός δεν έχει που να πάει, θα επιστρέψει στα ακουστικά και αυτά θα σφυρίξουν. Αν έχετε συσσωρευμένο κερί στα αυτιά σας αυτό μπορεί να φράξει τον ακουστικό σας πόρο, να σας προκαλέσει πόνο, να επηρεάσει την λειτουργία των ακουστικών σας ακόμα και να χαλάσει τα ακουστικά σας αν δεν το αντιμετωπίσετε. Σιγουρευτείτε πως τα αυτιά σας είναι πάντα καθαρά και ελέγξτε αν έχουν βουλώσει τα ακουστικά σας.  

Δεν φοράτε σωστά τα ακουστικά σας

Μην στεναχωριέστε, αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Όταν δεν φοράτε σωστά τα ακουστικά σας, μπορεί αυτά να αρχίσουν να σφυρίζουν.  Δοκιμάστε να τα βγάλετε και σιγουρευτείτε πως τα έχετε τοποθετήσει στην σωστή πλευρά. Αν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, δοκιμάστε να τοποθετήσετε τα μεγάφωνα πιο βαθιά στον ακουστικό σας πόρο σε περίπτωση ανοιχτής εφαρμογής.  

Τα εκμαγεία σας είναι ακατάλληλα

Με τον καιρό, τα αυτιά σας μπορεί να αλλάξουν σχήμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κακή εφαρμογή των εκμαγείων σας. Όταν αυτά εφαρμόζουν χαλαρά στα αυτιά σας ο ήχος θα επιστρέφει στα μικρόφωνα και τα ακουστικά σας θα σφυρίζουν. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον επαγγελματία ακοής και να ζητήσετε να σας φτιάξει καινούρια εκμαγεία.

Η ένταση είναι πολύ δυνατά

Η αύξηση της έντασης των ακουστικών σας μπορεί να προκαλέσει τον ήχο να επιστρέφει στα μικρόφωνα δημιουργώντας σφύριγμα. Χαμηλώστε τα ακουστικά σας και φροντίστε να μην τα δυναμώνετε πάνω από κάποιο επίπεδο έντασης. Αν με την ένταση αυτή δεν ακούτε, επικοινωνήστε με τον επαγγελματία ακοής για να δώσει λύση στο πρόβλημά σας.

Άλλες πηγές

Όταν φοράτε καπέλα, μαντήλια και άλλα αξεσουάρ που καλύπτουν το κεφάλι, αυτό  μπορεί να μεταβάλλει τη σωστή λειτουργία των μικροφώνων των ακουστικών σας και να προκληθεί σφύριγμα ή μια σειρά ενοχλητικών παρεμβολών. Για να το αποφύγετε αυτό, αποφύγετε να φοράτε τέτοιου είδους αντικείμενα. Η μείωση της έντασης των ακουστικών μπορεί επίσης να βοηθήσει στο πρόβλημα αυτό.  Αντίστοιχο πρόβλημα μπορεί να προκληθεί ακόμα και όταν αγκαλιάζετε κάποιον.   

Ενώ το σφύριγμα των ακουστικών μπορεί να σας απασχολεί σημαντικά, συνήθως δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί. Όπως αναφερθήκαμε παραπάνω, μπορεί να συμβεί και αντιμετωπίζεται σε όλες τις περιπτώσεις.  Αν και μπορεί να είναι ενοχλητικό να καθαρίζετε κάθε τόσο τα αυτιά σας και να ασχολείστε με τα ακουστικά σας, είναι μια διαδικασία απαραίτητη για την σωστή λειτουργία και συντήρηση των ακουστικών σας