Πως μπορεί η βαρηκοΐα να επηρεάσει τον εγκέφαλο;

Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο λειτουργιών ολόκληρου του σώματός μας, αλλά μπορεί να επηρεαστεί τόσο από σωματικές όσο και από μη σωματικές παθήσεις. Όπως η βαρηκοΐα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα σας να ακούτε, μπορεί επίσης να δημιουργήσει αλλαγές στον εγκέφαλο.

Η απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει στον οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από ηλικία και εθνικότητα. Επειδή η απώλεια ακοής επηρεάζει τόσες πτυχές της ανθρώπινης ζωής, έχουν γίνει πολλές μελέτες για να διερευνηθεί με ποιο μηχανισμό επηρεάζει τον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και δείχνουν πώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται για να αναπληρώσει τις χαμένες αισθήσεις. Η Νευροπλαστικότητα αναφέρεται στην αναδιοργάνωση του εγκεφάλου για να μπορέσει να διαχειριστεί τις νέες λειτουργίες και καταστάσεις. Ο εγκέφαλος των ατόμων με απώλεια ακοής αναδιοργανώνεται συνεχώς ώστε να φτάσει τις ανώτερες λειτουργίες του.  

Αναδιοργάνωση του φλοιού του εγκεφάλου (Cross-Modal Cortical Reorganization)

Παρά το μεγάλο της όνομα, στη πραγματικότητα δεν είναι πολύπλοκη διαδικασία. Όταν δημιουργείται απώλεια ακοής, ο εγκέφαλος πρέπει να υπέρ-αντισταθμίσει αυτή τη χαμένη αίσθηση με κάποιο τρόπο. Δίνοντας περισσότερη έμφαση σε άλλες αισθήσεις όπως αφή και όραση, η διαδικασία αυτή οδηγεί σε κόπωση και επηρεάζει την συγκέντρωση.

Αν και αυτό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν την απώλεια ακοής τους μέχρι κάποιο βαθμό, μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, όταν κάποιο άτομο εμφανίζει απώλεια ακοής, αρχίζει να επηρεάζεται η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τον ήχο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα όπως δυσκολία στην κατανόηση του λόγου και της γλώσσας. Επειδή ο εγκέφαλος πρέπει να αντισταθμίσει αυτές τις αποδυναμωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες, παραμερίζεται η λειτουργία της σκέψης για να γίνει κατανοητή η ομιλία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε μια σειρά από άλλα προβλήματα, όπως επιτάχυνση της άνοιας.

Πως μπορούν να βοηθήσουν τα ακουστικά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια ακοής είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται σταδιακά. Αυτό την καθιστά δύσκολη στο να αναγνωριστεί καθώς οι περισσότεροι μπορεί να μην συνειδητοποιούν πώς έχουν πάψει πια να ακούν κάποιους ήχους. Στην πραγματικότητα ο εγκέφαλος μπορεί να συγκρατήσει αναμνήσεις ήχων για αρκετά χρόνια. Αργότερα, αρχίζει να ξεχνά τους ήχους εντελώς. 

Τα ακουστικά βαρηκοΐας βοηθούν τους ανθρώπους να ακούν σωστά, ενεργοποιώντας τα κέντρα ακοής του εγκεφάλου. Οι ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου, μπορούν να συνεχίσουν τον σκοπό που τους έχει ανατεθεί και δεν χρειάζεται να αντισταθμίζουν τις αδύναμες αισθήσεις.  

Αναζητήστε θεραπεία νωρίτερα

Μια οικογενειακή παρέμβαση στα αρχικά στάδια της απώλειας ακοής μπορεί επίσης να αποτρέψει την αναδιοργάνωση του εγκεφάλου. Όταν η απώλεια ακοής αποκαθιστάται νωρίς, ο εγκέφαλος δεν χρειάζεται να αλλάξει την λειτουργία του για να ενισχύσει τις υπόλοιπες αισθήσεις. Ο χρήστης των ακουστικών βαρηκοΐας, μπορεί να επωφεληθεί από την διέγερση του ήχου διατηρώντας παράλληλα τον εγκέφαλό του υγιή.

Παρά την σημασία της έγκαιρης παρέμβασης, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από απώλεια ακοής, δεν αναζητούν θεραπεία. Κάποιοι, δεν αντιλαμβάνονται καν πως πάσχουν από ακουστική απώλεια, ενώ άλλοι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα για προσωπικούς λόγους. Έτσι περνούν πολύτιμα χρόνια μέχρι να αναζητήσουν θεραπεία για την κατάστασή τους. Πολλά μπορούν να συμβούν στον εγκέφαλο ενός ατόμου σε 7 χρόνια, και μεγάλο μέρος αυτής της επιδείνωσης μπορεί εύκολα να προληφθεί.

Ποια είναι η λύση; Ευαισθητοποίηση και πρόληψη σχετικά με την απώλεια ακοής. Όλοι μας, και όχι μόνο όσοι έχουν πρόβλημα με την ακοή τους, θα έπρεπε να ελέγχουμε τακτικά την ακοή μας.

Η απώλεια ακοής επηρεάζει την ζωή σας και μεταβάλλει τον εγκέφαλό σας. Αν αισθάνεστε ότι χάνετε την ακοή σας, αναζητήστε διάγνωση και θεραπεία εγκαίρως.