Τα προειδοποιητικά σημάδια της ακουστικής απώλειας

Στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια ακοής έρχεται σταδιακά και οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται τα σημάδια μέχρι να επηρεαστεί σημαντικά η ζωή τους. Παρακάτω, θα δείτε ποια είναι αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια και γιατί δεν θα πρέπει να τα αγνοήσετε.

Όταν αναφερόμαστε στην απώλεια ακοής τείνουμε να παραβλέπουμε περιπτώσεις που δεν αφορούν κάποιο εκ γενετής πρόβλημα ή την προχωρημένη ηλικία του ατόμου. Ωστόσο, η απώλεια ακοής δεν προκύπτει μόνο σε νεογνά και ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Τα προειδοποιητικά σημάδια συνήθως εμφανίζονται χρόνια πριν από τα έντονα συμπτώματα. Ακολουθεί μια γρήγορη επισκόπηση της απώλειας ακοής, τι πρέπει να προσέξετε και τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την θεραπεία και την πρόληψη.

Ακουστική απώλεια: Επισκόπηση

Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές μορφές, και να προκληθεί από διάφορα προβλήματα του αυτιού ή του ακουστικού νεύρου. Υπάρχουν 4 γενικοί τύποι απώλειας ακοής:

  • Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας
  • Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα
  • Μικτή απώλεια ακοής (συνδυασμός αγωγιμότητας και νευροαισθητήριας βαρηκοΐας)
  • Βαρηκοΐα ακουστικού νεύρου (τεχνικά, ένας άλλος τύπος νευροαισθητήριας ακουστικής απώλειας)

Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής περιλαμβάνει περίπου το 90% των περιπτώσεων, και είναι η πιο συχνή μορφή ακουστικής απώλειας. Προκύπτει όταν αρχίσει ο εκφυλισμός του κοχλία, οδηγώντας σε σταδιακή απώλεια ακοής με την πάροδο του χρόνου. Ο κοχλίας είναι όργανο του εσωτερικού αυτιού και περιβάλλεται από τριχωτά κύτταρα. Τα τριχωτά κύτταρα λαμβάνουν τους ήχους και καθορίζουν την ένταση και την συχνότητά τους πριν τους στείλουν στον εγκέφαλο. Με την πάροδο του χρόνου, τα τριχωτά κύτταρα φθείρονται οδηγώντας σε νευαροαισθητήρια απώλεια ακοής. Η έκθεση στον θόρυβο καθώς και σε άλλους δυνατούς θορύβους μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία αυτή.

Καταργώντας τους μύθους

Τα αυτιά μας είναι υπερβολικά παρεξηγημένα όργανα. Προτού συζητήσουμε για την απώλεια ακοής, πρέπει να καταρρίψουμε όλους τους μύθους γύρω από αυτά. 


“Η απώλεια ακοής προκύπτει μόνο στους ηλικιωμένους.”

Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή παρανόηση. Καθώς οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν απώλεια ακοής, οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να αρχίσει να χάνει την ακοή του. Ακόμα και οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες μπορούν να εμφανίσουν απώλεια ακοής υπό συνθήκες. Οι περισσότεροι δεν ελέγχουν την ακοή τους γιατί θεωρούν πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους ηλικιωμένους με αποτέλεσμα να αγνοούν τα σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια. Η διάδοση αυτού του μύθου, συμβάλλει σε αυτό το πρόβλημα.

“Απώλεια ακοής σημαίνει ότι χάνεις όλη σου την ακοή”

Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις απώλειας ακοής που αφήνουν τους ανθρώπους βαριά βαρήκοους ή εντελώς κωφούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να ακούσουν συγκεκριμένες συχνότητες, φωνές και ήχους (όπως τα σύμφωνα), άλλοι δυσκολεύονται να ακούσουν σε περιβάλλοντα με πολύ θόρυβο και άλλοι εμφανίζουν εμβοές. Κάθε περίπτωση ακουστικής απώλειας είναι διαφορετική, και δεν αποτελεί πλήρη απώλεια ακοής.

“Τα ακουστικά βαρηκοΐας και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να λύσουν το πρόβλημα”

Τα ακουστικά βαρηκοΐας και οι χειρουργικές επεμβάσεις λειτουργούν βοηθητικά και δεν θεραπεύουν το πρόβλημα. Δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένη λύση για κάθε πρόβλημα και αποτελούν σημαντική απόφαση. Δεν μπορούν να θεραπεύσουν την απώλεια ακοής, αλλά μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να διευκολύνουν στην καθημερινότητα. Η απώλεια ακοής δεν μπορεί να θεραπευτεί,  αλλά τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να αντισταθμίσουν το πρόβλημα.

Πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ακουστικής απώλειας

Τα συμπτώματα της ακουστικής απώλειας είναι πολύ εύκολο να παραβλεφθούν, ειδικά όταν διατυπώνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Τα «Προβλήματα ακοής», το «Άγχος» και η «Κούραση» είναι γενικοί όροι και αυτό είναι δύσκολο να προσδιορίσει αν τελικά αυτό που αντιμετωπίζετε είναι στην πραγματικότητα απώλεια ακοής. Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα εμφανίζεται σταδιακά, επομένως μπορεί να μην καταλάβετε πως έχει επηρεαστεί η ακοή σας. Μπορεί να εκδηλωθεί με ύπουλο τρόπο, με αποτέλεσμα να πιστεύετε πως το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.

Σημάδια απώλειας ακοής που μπορούν να αναγνωριστούν στην καθημερινότητα

  • Αισθάνεστε εξουθενωμένοι σωματικά και ψυχικά μετά από μια κουραστική μέρα να παρακολουθείτε άτομα να μιλάνε.
  • Χάνεστε στις συζητήσεις, ειδικά σε συνομιλίες με πολλά άτομα.
  • Ρωτάτε συχνά τους άλλους να επαναλάβουν όσα είπαν.
  • Δυναμώνετε αρκετά την μουσική και την τηλεόραση ενοχλώντας τους άλλους.
  • Αποφεύγετε καλέσματα και θορυβώδη εστιατόρια.
  • Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τις φωνές συγκεκριμένων ανθρώπων, όπως αυτές των γυναικών και των παιδιών.
  • Καταλαβαίνετε άλλες λέξεις από αυτές που σας λένε.
  • Εκνευρίζεστε εύκολα, στρεσάρεστε ή κατακλύζεστε από θορύβους, φωνές και έντονους ήχους.

Αν υποφέρετε από κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να έχει επηρεαστεί η ακοή σας και είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Αν έχετε απώλεια ακοής, η διάγνωση και η αντιμετώπισή της μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και τις κοινωνικές σας σχέσεις

Αιτίες της ακουστικής απώλειας

Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής προκαλείται κυρίως από την έκθεση στον θόρυβο. Αυτό περιλαμβάνει κάθε παρατεταμένη έκθεση σε δυνατό ή/και έντονο θόρυβο. Αυτοί οι θόρυβοι περιλαμβάνουν μουσική, κινητήρες αυτοκινήτων, ηλεκτρικά εργαλεία και άλλες πηγές δυνατών ήχων. Οι πιο συνηθισμένες πηγές έκθεσης θορύβου προέρχονται από:    

  • Δυνατά σε ένταση χόμπι. Αν σας αρέσει να πηγαίνετε σε συναυλίες, φεστιβάλ, εκθέσεις αυτοκινήτων, γήπεδα, νυχτερινά κέντρα και σε άλλα θορυβώδη περιβάλλοντα, είναι πολύ πιθανό να αρχίσετε να υποφέρετε από την έκθεση στον θόρυβο. Όσοι απολαμβάνουν χόμπι που περιλαμβάνουν μουσικά όργανα που παράγουν δυνατό ήχο ή ηλεκτρικά εργαλεία, είναι επίσης πιο επιρρεπείς στο να αποκτήσουν απώλεια ακοής με την πάροδο του χρόνου.
  • Θορυβώδεις συνθήκες εργασίας. Οι μουσικοί, οι εργάτες οικοδομών, οι πιλότοι και άλλοι εργαζόμενοι που εργάζονται σε θορυβώδη περιβάλλοντα κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση στον θόρυβο. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να φορούν προστατευτικά ακοής.
  • Ζωή σε πόλη με θόρυβο. Αν ζείτε σε πόλη που έχει πολύ θόρυβο, κίνηση και μεγάλο πληθυσμό, οι υψηλές εντάσεις αποτελούν μεγάλο κίνδυνο. Τον ήχο δεν μπορείτε να τον αποφύγετε ακόμα και όταν κοιμάστε ή χαλαρώνετε στο σπίτι σας. Το ρίσκο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν χρησιμοποιείτε δημόσια μέσα μεταφοράς, όπως το μετρό. Συνιστάται να φοράτε ωτοασπίδες ή ακουστικά κεφαλής με συστήματα μείωσης θορύβων, όποτε είναι αυτό δυνατό.
  • Έλλειψη προστατευτικών ακοής. Πέρα από τα παραπάνω, η έλλειψη προστατευτικών ακοής είναι η βασική αιτία της ακουστικής απώλειας. Αν σκοπεύετε να πάτε σε κάποια εκδήλωση με πολύ θόρυβο, να αναλάβετε μια θορυβώδη εργασία ή να χρησιμοποιείτε συστηματικά τα δημόσια μέσα μεταφοράς, επενδύστε σε ωτοασπίδες για να προστατέψετε την ακοή σας. Μπορεί να μην αισθάνεστε ακόμα τις επιπτώσεις της έκθεσης στον θόρυβο, αλλά κάποια στιγμή θα τις αισθανθείτε και ίσως να έχει ήδη επηρεάσει την ακοή σας.

Αντιμετώπιση Ακουστικής Απώλειας

Η αντιμετώπιση της ακουστικής απώλειας έχει προχωρήσει πολύ τις τελευταίες 2 δεκαετίες και βελτιώνεται συνεχώς. Παρακάτω θα δείτε τι επιλογές έχετε εάν έχετε διαγνωστεί πρόσφατα με απώλεια ακοής.

  • Ακουστικά βαρηκοΐας. Η πιο συνηθισμένη μορφή αντιμετώπισης της ακουστικής απώλειας. Παρόλο που δεν υποκαθιστά την πραγματική ακοή, σας βοηθάει να ακούτε. Η τεχνολογία των ακουστικών βαρηκοΐας έχει προχωρήσει τόσο, που τα περισσότερα  μοντέλα είναι μικρότερα και ομορφότερα από ποτέ. Διαθέτουν πιο ενισχυμένη λειτουργικότητα και τεχνολογίες όπως OVP (Own Voice Processing) και σύνδεση με Bluetooth.
  • Προγράμματα εμβοών. Αν υποφέρετε από εμβοές τα προγράμματα αυτά μπορούν να σας ανακουφίσουν. Αρκετά από τα ακουστικά βαρηκοΐας διαθέτουν τέτοιου είδους λειτουργίες.

Αν πάσχετε από ήπιου βαθμού ακουστική απώλεια, μπορεί να αποφασίσετε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας για να αντεπεξέλθετε στην νέα πραγματικότητα. Ωστόσο, όσο νωρίτερα φορέσετε ακουστικά βαρηκοΐας για να βελτιώσετε την ακοή σας, τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα ζωής σας. Η αναβολή της αντιμετώπισης του προβλήματός σας έως ότου χειροτερέψει δεν είναι καλή ιδέα, καθώς υπάρχει η λύση, για να μπορείτε να απολαύσετε την ζωή που είχατε ήδη.

Πρόληψη και προστασία

Η πρόληψη και η προστασία είναι οι μοναδικοί τρόποι για να αποφύγετε ουσιαστικά την απώλεια ακοής. Ακόμα και αν η ακοή σας έχει ήδη επηρεαστεί, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να προστατέψετε ό,τι έχει απομείνει και να μην χειροτερέψει. Τα προστατευτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Φορέστε ωτοασπίδες. Θέλετε να πάτε σε κάποια παράσταση; Να πάρετε το μετρό; Να πάτε στην δουλειά; Φορέστε ακουστικά με σύστημα εξουδετέρωσης θορύβων, ή φορέστε ωτοασπίδες.
  • Ξεκουραστείτε. Αν είχατε μια έντονη ημέρα, ηρεμήστε και απολαύστε την ησυχία. Τα αυτιά σας χρειάζονται ξεκούραση.
  • Χαμηλώστε την μουσική. Η δυνατή μουσική μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Χαμηλώστε την ένταση και περιορίστε τον χρόνο χρήσης ακουστικών ή earbuds.
  • Κλείστε την τηλεόραση. Αν δεν βλέπετε τηλεόραση, κλείστε την για να περιορίσετε την πηγή θορύβου στο περιβάλλον.
  • Περιορίστε τον χρόνο στα κέντρα διασκέδασης, στις συναυλίες και στα πάρτι. Δεν πρέπει να παραμένετε πολλή ώρα σε θορυβώδη περιβάλλοντα.
  • Ελέγχετε συχνά την ακοή σας. Θα πρέπει να επισκέπτεστε συχνά τον γιατρό σας και να ελέγχετε την ακοή σας.