Συμβουλές για τη χρήση των ακουστικών σας

Γενικές συμβουλές

  • Τοποθετείτε τα ακουστικά σε ένα τραπέζι ή μια μαλακή επιφάνεια όταν αλλάζετε την μπαταρία ή τα καθαρίζετε.
  • Απενεργοποιείτε τα ακουστικά σας όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, για να κάνετε οικονομία στις μπαταρίες.
  • Αφαιρέστε τις μπαταρίες όταν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα ακουστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Φυλάξτε τα ακουστικά βαρηκοΐας, τις μπαταρίες και τα αξεσουάρ μακριά από παιδιά και κατοικίδια, για την πρόληψη πνιγμού από κατάποσή τους.
  • Τοποθετήστε τα ακουστικά σας στη θήκη τους όταν δεν τα φοράτε.
  • Μη βρέχετε τα ακουστικά σας και γενικά προστατέψτε τα από το νερό, τα υγρά, την υγρασία, τον ιδρώτα, τη βροχή, τη μεγάλη ζέστη και το πολύ κρύο.
  • Θυμηθείτε να βγάζετε τα ακουστικά σας όταν πλένεστε, κάνετε ντουζ ή μπάνιο ή όταν πηγαίνετε στο κομμωτήριο. Εάν χρησιμοποιείτε λακ (spray μαλλιών) αφαιρέστε πρώτα τα ακουστικά.
  • Μη χρησιμοποιείτε διαλυτικά υγρά (ασετόν, οινόπνευμα κλπ) για να καθαρίσετε τα ακουστικά σας.
  • Μην εκθέτετε τα ακουστικά σας σε υπερβολική θερμοκρασία (π.χ. πιστολάκι μαλλιών ή υπερβολικό ήλιο).
  • Βγάζετε τα ακουστικά σας όταν υποβάλλεστε σε ακτινολογική εξέταση για ιατρικούς λόγους. Γενικά μη χρησιμοποιείτε τα ακουστικά σε χώρους όπου υπάρχουν ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ακτινοβολία (αξονικός ή μαγνητικός τομογράφος, ακτίνες Χ κλπ). Αφήστε τα σε διπλανό χώρο.

Συμβουλές για οπισθωτιαία ακουστικά:

Εκμαγεία:

Ελέγξτε το εκμαγείο πριν το τοποθετήσετε στο αυτί σας. Το εκμαγείο είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την ανατομία του ακουστικού σας πόρου για να τον σφραγίζει ερμητικά αλλά δεν πρέπει να προκαλεί πόνο ή ερεθισμούς. Εάν δυσκολεύεστε στην τοποθέτησή του, επικοινωνήστε μαζί μας και ζητήστε την ειδική κρέμα εκμαγείων.

Το σωληνάκι του εκμαγείου πρέπει να είναι πάντα μαλακό και καθαρό.

Αν αντιληφθείτε ότι έχει πάψει να είναι εύκαμπτο, ζητήστε μας να το αντικαταστήσουμε. Συνιστάται η αντικατάσταση του κάθε 3 μήνες.

Αν υπάρχει υγρασία μέσα στο σωληνάκι, ο ήχος θα φθάνει στο αυτί με διακοπές ή παράσιτα. Μπορείτε να απομακρύνετε την υγρασία φυσώντας το σωληνάκι (αφού το αφαιρέσετε από το ακουστικό) με την ειδική φούσκα. Αν οι εκκρίσεις του αυτιού σας φράξουν το σωληνάκι, τότε πιθανόν να μην ακούτε καθόλου από το ακουστικό σας. Γι’ αυτό, πριν τοποθετήσετε το εκμαγείο, φροντίστε να είναι καθαρός ο ακουστικός πόρος του αυτιού.

Για να διατηρηθεί καθαρό το εκμαγείο μπορείτε να το πλένετε τακτικά, αφού το αφαιρέσετε από το ακουστικό. Για βαθύτερο καθαρισμό και απολύμανση υπάρχουν και ειδικά συστήματα με αναβράζουσες ταμπλέτες, spray κ.λ.π.

Παρά την καθημερινή σας φροντίδα, καλό είναι να αντικαθιστάτε το εκμαγείο, τόσο για λόγους υγιεινής, όσο και διότι ο ιδρώτας και οι διάφορες εκκρίσεις του αυτιού το διαβρώνουν, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζει σωστά και το ακουστικό να σφυρίζει.

Στους ενήλικες η αντικατάσταση καλό είναι να γίνεται κάθε χρόνο, ενώ στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία, λόγω της σωματικής τους ανάπτυξης, κάθε 3 με 6 μήνες.

Εφαρμογή:

Τοποθετήστε το εκμαγείο στον ακουστικό πόρο του αυτιού. Αν δεν το εφαρμόσετε σωστά, ή αν λόγω φθοράς ή διάβρωσης δεν ανταποκρίνεται πια στην ανατομία του ακουστικού σας πόρου, το ακουστικό θα μικροφωνίζει (σφυρίζει). Ο μικροφωνισμός μπορεί επίσης να προκύψει αν είναι φραγμένο το σωληνάκι από εκκρίσεις του αυτιού ή αν ο ακουστικός σας πόρος χρειάζεται καθαρισμό από τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας. Αν δεν συμβαίνει τίποτε από αυτά, επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν το ακουστικό σας διαθέτει ρυθμιστή έντασης, ρυθμίστε κατάλληλα την ένταση του ακουστικού ανάλογα με το περιβάλλον. Αν το ρυθμίσετε σε υψηλότερη ένταση από αυτή που χρειάζεται, υπάρχει πιθανότητα να μην ξεχωρίζετε τα λόγια των συνομιλητών σας. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ την ένταση στο μέγιστο – ο ήχος παραμορφώνεται αλλά και το ακουστικό σας σφυρίζει.

Κατά την αφαίρεση του ακουστικού από το αυτί σας μην τραβάτε το σωληνάκι του εκμαγείου γιατί υπάρχει πιθανότητα να βγει από το κανάλι του. Προτιμήστε να τραβήξετε το εκμαγείο από κάποιο άλλο σημείο του που σας βολεύει.

Συμβουλές για οπισθωτιαία ακουστικά ανοιχτής εφαρμογής:

Ελέγξτε το Click Dome (θηλή) πριν τοποθετήσετε το ακουστικό στο αυτί σας. Αν είναι σκισμένο αντικαταστήστε το, καθώς, ειδικά στα κλειστού τύπου Click Domes, υπάρχει η πιθανότητα το ακουστικό σας να μικροφωνίζει.

Ελέγξτε επίσης, τις τρυπούλες στο εσωτερικό του καθώς οι εκκρίσεις του αφτιού μπορεί να τις φράξουν με αποτέλεσμα να μην φτάνει ο ενισχυμένος ήχος στο αυτί σας. Σε περίπτωση που είναι φραγμένο, αφαιρέστε το Click Dome από το μεγάφωνο και καθαρίστε το με λίγο καθαρό οινόπνευμα και ένα μικρό βουρτσάκι ή πινελάκι.

Προσοχή: πριν επιχειρήστε να καθαρίσετε το Click Dome αφαιρέστε το από το μεγάφωνο γιατί υπάρχει κίνδυνος να το καταστρέψετε.

Ελέγξτε το concha lock, την μικρή πετονιά που βρίσκεται στην άκρη του μεγαφώνου και ασφαλίζει το ακουστικό στο αφτί σας. Αν έχει σπάσει, ζητήστε μας να την αντικαταστήσουμε για να μην κινδυνέψετε να χάσετε το ακουστικό σας.

Συνιστάται αλλαγή του Click Dome κάθε 4 μήνες για ασφαλέστερη εφαρμογή.

Συμβουλές για ετοιμοπαράδοτα ενδωτιαία ακουστικά:

Ελέγξτε το Click Sleeve πριν τοποθετήσετε το ακουστικό στο αυτί σας. Αν είναι σκισμένο, αντικαταστήστε το, καθώς, ειδικά στα κλειστού τύπου Click Sleeves, υπάρχει η πιθανότητα να μικροφωνίζει το ακουστικό σας.

Ελέγξτε επίσης, τις τρυπούλες στο εσωτερικό του καθώς οι εκκρίσεις του αφτιού μπορεί να τις φράξουν με αποτέλεσμα να μην φτάνει ο ενισχυμένος ήχος στο αυτί σας. Σε περίπτωση που είναι φραγμένο, αφαιρέστε το Click Sleeve από το ακουστικό και καθαρίστε το με λίγο καθαρό οινόπνευμα και ένα μικρό βουρτσάκι ή πινελάκι.

Προσοχή: πριν επιχειρήστε να καθαρίσετε το Click Sleeve αφαιρέστε το από το ακουστικό γιατί υπάρχει κίνδυνος να το καταστρέψετε.

Συνιστάται αλλαγή του Click Sleeve κάθε 3 μήνες για ασφαλέστερη εφαρμογή και για να αποφύγετε τυχόν απώλεια του ακουστικού.

Συμβουλές για κατά-παραγγελία ενδωτιαία ακουστικά:

Υγιεινή:

Ελέγξτε το κέλυφος του ακουστικού πριν το τοποθετήσετε στο αυτί σας.

Το σωληνάκι του μεγαφώνου ή το φίλτρο στην άκρη του, πρέπει να είναι πάντα καθαρό. Αν υπάρχει υγρασία, ο ήχος θα φθάνει στο αυτί με διακοπές ή παράσιτα και υπάρχει πιθανότητα να καταστραφεί το μεγάφωνο.

Αν εκκρίσεις του αυτιού σας φράξουν το σωληνάκι ή το φίλτρο του, τότε πιθανόν να μην ακούτε καθόλου με το ακουστικό σας.

Καθαρίστε το σωληνάκι του μεγαφώνου με το ειδικό εργαλείο χωρίς να ασκείτε ιδιαίτερη πίεση ή αντικαταστήστε το φίλτρο χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο εργαλείο που σας προμηθεύσαμε. Αν δεν μπορείτε να καθαρίσετε το σωληνάκι του μεγαφώνου ή το φίλτρο, θα χαρούμε να σας τα καθαρίσουμε εμείς.

Πριν τοποθετήσετε το ακουστικό φροντίστε να είναι καθαρός ο ακουστικός σας πόρος.

Το κέλυφος είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την ανατομία του ακουστικού σας πόρου για να τον σφραγίζει ερμητικά αλλά δεν πρέπει να προκαλεί πόνο ή ερεθισμούς. Αν δυσκολεύεστε να το τοποθετήσετε, επικοινωνήστε μαζί μας.

Σκουπίστε το με ένα στεγνό πανί ή χαρτομάντηλο μετά από κάθε χρήση.

Για την καθαριότητα και την απολύμανση του ακουστικού υπάρχουν ειδικά υγρά μαντηλάκια και spray.

Αν με την πάροδο του χρόνου αντιληφθείτε ότι το κέλυφος του ακουστικού έπαψε να σφραγίζει σωστά τον ακουστικό σας πόρο, ζητήστε μας να το αντικαταστήσουμε.

Εφαρμογή στο αυτί:

Τοποθετήστε το ενδωτιαίο ακουστικό στο αυτί σας.

Αν δεν το εφαρμόσετε σωστά, ή εάν δεν ανταποκρίνεται πια στην ανατομία του ακουστικού σας πόρου, τότε το ακουστικό θα μικροφωνίζει (σφυρίζει). Μικροφωνισμός μπορεί επίσης να προκύψει αν είναι φραγμένο το σωληνάκι μεγαφώνου ή το φίλτρο από εκκρίσεις του αυτιού ή αν ο ακουστικός σας πόρος χρειάζεται καθαρισμό από τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας. Αν δεν συμβαίνει τίποτε οπό αυτά, επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν το ακουστικό σας διαθέτει ρυθμιστή έντασης και δεν είναι αυτόματο, ρυθμίστε κατάλληλα την ένταση του ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε. Αν το ρυθμίσετε σε υψηλότερη ένταση από αυτή που χρειάζεται, υπάρχει πιθανότητα να μην ξεχωρίζετε τα λόγια των συνομιλητών σας. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ την ένταση στο μέγιστο – ο ήχος παραμορφώνεται αλλά και το ακουστικό θα σφυρίζει.

Ενεργοποιήστε το ακουστικό περιστρέφοντας τον διακόπτη-ρυθμιστή έντασης (όταν υπάρχει) ή κλείστε την μπαταριοθήκη.

Όταν δεν το χρησιμοποιείτε απενεργοποιήστε το ανοίγοντας την μπαταριοθήκη.