Οδηγός αγοράς ακουστικών βαρηκοΐας

Αν έχετε διαγνωστεί πρόσφατα με βαρηκοΐα, ίσως να σκέφτεστε να την αντιμετωπίσετε χρησιμοποιώντας ακουστικά βαρηκοΐας. Παρακάτω, θα βρείτε έναν οδηγό σχετικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας, τους ενισχυτές ακοής και τους επαγγελματίες ακοής.

Όσον αφορά τα ακουστικά βαρηκοΐας, τους ενισχυτές ακοής και τους επαγγελματίες ακοής, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο που μπορεί να σας δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις. Όταν αγοράζετε ακουστικά βαρηκοΐας είναι σημαντικό να παραβλέπετε διαφημίσεις που υπόσχονται «οικονομικές» και «εύκολες» λύσεις. Καθώς οι απάτες μπορεί να βρίσκονται παντού, μπορεί να εξαπατηθεί κανείς εύκολα. Ο παρακάτω οδηγός θα σας δώσει μία σύνοψη στο πως γίνεται σωστά η αγορά ακουστικών βαρηκοΐας, την διαφορά μεταξύ των ακουστικών και των ενισχυτών ακοής καθώς και την σημασία των επαγγελματιών ακοής. 

Τεστ ακοής και η επίδρασή τους

Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την ακοή σας, θα πρέπει να κάνετε ένα ακοόγραμμα και να εξεταστείτε από έναν ιατρό ΩΡΛ. Ακόμα και αν είστε πεπεισμένοι πως έχετε βαρηκοΐα, το ακοόγραμμα αυτό θα καθορίσει τον τύπο της βαρηκοΐας, την σοβαρότητά της, καθώς και τον τύπο του ακουστικού που θα σας ωφελήσει περισσότερο. Το αποτέλεσμα του ακοογράμματος θα χρησιμοποιηθεί για να προσαρμοστούν τα ακουστικά στην ακοή σας, αν αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε την βαρηκοΐα σας με αυτά.

Αφού παραλάβετε το ακοόγραμμα από τον γιατρό σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία ακοής ώστε να λάβετε περαιτέρω συμβουλές και καθοδήγηση. Θα αναφερθούμε στο τι είναι οι επαγγελματίες ακοής και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν σε επόμενη ενότητα. Θα πρέπει να εξετάζεστε τακτικά, ειδικά αν πάσχετε από νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, καθώς η ακοή με τον καιρό φθίνει και θα πρέπει η επιδείνωση αυτή να μετριέται για να κάνετε τις κατάλληλες ενέργειες.    

Εάν θέλετε να λάβετε μια γενικότερη εικόνα της ακουστικής σας ικανότητας χωρίς να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό, η εταιρία μας διαθέτει στο site της δωρεάν τεστ ακοής. Παρόλο που αυτός μπορεί να είναι ένας χρήσιμος δείκτης, δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα πραγματικό ακοόγραμμα. Αν το τεστ αυτό υποδείξει ότι έχετε απώλεια ακοής, σας συνιστούμε να εξεταστείτε από έναν ιατρό ΩΡΛ.

Γιατί τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι καλύτερα από τους ενισχυτές ακοής

Πριν συζητήσουμε για τα ακουστικά βαρηκοΐας, πρέπει να αναφερθούμε στους ενισχυτές ακοής. Παρά το όνομα τους, οι ενισχυτές ακοής, δεν είναι ούτε κατά προσέγγιση ακουστικά βαρηκοΐας. Αυτή είναι μια εσφαλμένη εντύπωση που οδηγεί ανθρώπους με απώλεια ακοής να καταλήγουν σε εσφαλμένες αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας τους.

Καθώς τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι σχεδιασμένα για ανθρώπους με απώλεια ακοής, οι ενισχυτές ακοής μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε. Οι ενισχυτές ακοής ενισχύουν όλους τους ήχους του περιβάλλοντος, μη λαμβάνοντας υπόψη το είδος ή την έντασή τους. Αυτό μπορεί να είναι βοηθητικό για αυτούς που θέλουν να ακούνε μακρινούς ήχους, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα αν χρησιμοποιούνται συστηματικά. Επειδή ενισχύουν όλους τους ήχους, θα είναι σαν να φοράτε ακουστικά όλο το εικοσιτετράωρο ενισχύοντας κάθε θόρυβο που ακούτε.

Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα προκαλείται κατά βάση από την συνεχή έκθεση σε δυνατούς θορύβους, και η χρήση ενισχυτών ακοής μπορούν να την επιδεινώσουν, εκθέτοντας τον χρήστη σε πολύ υψηλά επίπεδα θορύβου. Αν έχετε κάποια απώλεια ακοής, οι ενισχυτές ακοής θα επιδεινώσουν το πρόβλημα σας αντί να το λύσουν.

Παρόλα αυτά, πολλοί διαφημίζουν ενισχυτές ακοής ως «οικονομικά» ακουστικά βαρηκοΐας υποστηρίζοντας ότι υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Αυτό είναι αναληθές.  Ο στόχος των ακουστικών βαρηκοΐας είναι να αποκαταστήσουν την βαρηκοΐα και ανακουφίσουν τους χρήστες από τις εμβοές τους, ενώ οι ενισχυτές ακοής δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αυξάνουν την ένταση όλων των ήχων γύρω τους. Αυτό κάνει τους ενισχυτές ακοής, στην καλύτερη περίπτωση, σπατάλη χρημάτων και στην χειρότερη περίπτωση επικίνδυνους για την υγεία σας.

Αν σκοπεύετε να επενδύσετε σε ακουστικά βαρηκοΐας, επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό και λάβετε σωστά την απόφασή σας. Αν ανησυχείτε για το υψηλό τους κόστος, έχετε υπόψη πως τα ασφαλιστικά ταμεία χρηματοδοτούν μέρος της αξίας τους, ενώ μπορείτε να ζητήσετε να γίνουν και ευκολίες  πληρωμής.

Ποια ακουστικά βαρηκοΐας να αγοράσω;

Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση για πάρα πολλούς λόγους. Το τι κάνει ένα ακουστικό να θεωρείται «το καλύτερο» είναι τελείως υποκειμενικό και μπορεί να αλλάξει καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. Υπάρχει επίσης το θέμα των προσωπικών προτιμήσεων, των κατάλληλων ρυθμίσεων και θέματα όπως το σχήμα και το μέγεθός τους. Καθώς ένα άτομο μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένο με ακουστικά βαρηκοΐας που λειτουργούν με μπαταρία, κάποιος άλλος μπορεί να επιθυμεί την ευκολία που μπορεί να του παρέχει ένα επαναφορτιζόμενο ακουστικό βαρηκοΐας συμβατό με Bluetooth.

Εξαιτίας των παραπάνω, δεν υπάρχει ένα ακουστικό βαρηκοΐας που να ταιριάζει σε όλους. Μπορεί η μεγάλη ποικιλία να σας φαίνεται απογοητευτική, αλλά στην πραγματικότητα, έχετε περισσότερες επιλογές στο να βρείτε τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας για εσάς. Με την βοήθεια ενός επαγγελματία ακοής, μπορείτε να περιορίσετε τις επιλογές σας και να αποφασίσετε πιο εύκολα ποια ακουστικά εξυπηρετούν τις ανάγκες σας.

Εν τω μεταξύ, θα συζητήσουμε για την σημασία της σχέσης του κόστους – τιμής, και πως ένας επαγγελματίας ακοής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τις επιλογές σας κατά τη διαδικασία της αγοράς.   

Σχέση κόστους - τιμής

Αν έχετε αγοράσει ποτέ γενόσημα, ή ένα τηλέφωνο με λιγότερες δυνατότητες από το προηγούμενό μοντέλο σας, πιθανότατα καταλαβαίνετε σωστά την αναλογία κόστους-τιμής. Μερικές φορές, τα περισσότερα χαρακτηριστικά και η ακριβή τιμή, αξίζουν τα λεφτά τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Η τεχνολογία των ακουστικών βαρηκοΐας έχει προχωρήσει πολύ, αλλά αυτές οι δυνατότητες έχουν ένα τίμημα. Τα νεότερα, πιο εξελιγμένα ακουστικά τείνουν να έχουν υψηλότερη τιμή και αυτό γίνεται για καλό λόγο. Τα μοντέλα αυτά είναι πολύ εξελιγμένα και προσφέρουν πολλά περισσότερα από τα παραδοσιακά ακουστικά βαρηκοΐας. Μπορεί να είναι επαναφορτιζόμενα και να διαθέτουν και τεχνολογία Bluetooth.   

Βέβαια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσετε κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσετε. Αν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε Bluetooth και δεν σας πειράζει να αγοράζετε και να αλλάζετε μπαταρίες, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα και να πληρώσετε για αυτά τα έξτρα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αν ζείτε μια ζωή με γρήγορους ρυθμούς, και γνωρίζετε από τεχνολογία, θα επωφεληθείτε πολύ από αυτές τις δυνατότητες.

Η επιλογή ακουστικού βαρηκοΐας είναι μια πολύ προσωπικό διαδικασία. Ο επαγγελματίας ακοής, μπορεί να σας καθοδηγήσει με βάση τις προτεραιότητες σας και να σας δώσει μια επιλογή ακουστικών συμβατή με τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες σας, στο εύρος τιμής που επιθυμείτε

Οι επαγγελματίες ακοής μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στο να κάνετε τη σωστή αγορά, να σας προσφέρουν την ιδανική εφαρμογή και την παρακολούθηση που θα χρειαστείτε στο μέλλον.

Επαγγελματίες ακοής, και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν

Όταν αγοράζετε ακουστικά βαρηκοΐας μόνοι σας, εξαρτάται απο σας να χειριστείτε την αξιολόγηση, την αγορά και την εφαρμογή τους. Τις περισσότερες φορές, καταλήγετε τελικά να επισκέπτεστε έναν ειδικό ακοής, καθώς τα αξιόπιστα ακουστικά απαιτούν την εμπειρία ενός επαγγελματία. Ακόμα και τότε, το να αγοράσετε ακουστικά βαρηκοΐας από μόνοι σας, μπορεί να είναι επικίνδυνο, ειδικά αν τα προμηθευτείτε από on-line καταστήματα.   

Όταν ζητάτε την βοήθεια ενός επαγγελματία ακοής από την αρχή, το κόστος της ρύθμισης και της παρακολούθησης είναι συνήθως ενσωματωμένο στην τιμή αγοράς. Δεν πληρώνετε απλά μόνο τα ακουστικά σας, αλλά πληρώνετε ταυτόχρονα και κάποιον να σας βοηθήσει στο να κάνετε την σωστή επιλογή. Αυτό περιλαμβάνει απαντήσεις σε τυχόν απορίες που θα σας προκύψουν, την σωστή εφαρμογή του ακουστικού, και την μελλοντική παρακολούθηση. Πολλοί επαγγελματίες ακοής προσφέρουν και ακουστικά demo για μια δοκιμαστική περίοδο.