Πως γίνεται η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας;

Αν σκοπεύετε εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, να φορέσετε ακουστικά βαρηκοΐας, πιθανόν να αναρωτιέστε τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Αν κάνατε πρόσφατα ακοόγραμμα και διαγνωσθήκατε με απώλεια ακοής, ίσως να σκέφτεστε να την αντιμετωπίσετε με ακουστικά βαρηκοΐας. Η επιλογή των ακουστικών βαρηκοΐας θα πρέπει να έχει έναν βασικό σκοπό: να βελτιώσει την ακοή σας και να σας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, για να μπορέσετε να απολαύσετε τα οφέλη των ακουστικών, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ακοής για να ξεκινήσετε την διαδικασία αποκατάστασης της ακοής σας.

Η επιλογή, η εφαρμογή και η ρύθμιση των ακουστικών είναι τα τρία βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να έχετε ένα σωστό αποτέλεσμα. Μόλις γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές με βάση τις ανάγκες σας, μπορείτε να ζήσετε την ζωή σας ανενόχλητοι. Ένας αξιόπιστος επαγγελματίας ακοής θα συνεργαστεί μαζί σας για να καθορίσει τις ανάγκες σας και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε στην συνέχεια. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας και τι θα πρέπει να περιμένετε από αυτά.

Πως επιλέγουμε ακουστικά βαρηκοΐας

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε πριν επιλέξετε ακουστικά βαρηκοΐας είναι να αξιολογήσετε τις ανάγκες σας και να αποφασίσετε τι απαιτήσεις έχετε από αυτά. Ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία ακοής θα σας δώσει την δυνατότητα να εκφράσετε τις απορίες σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή του ακουστικού βαρηκοΐας όπως: 

  • Το αποτέλεσμα του ακοογράμματος. Η σοβαρότητα της ακουστικής απώλειας καθορίζει ποιές επιλογές ακουστικών είναι διαθέσιμες για εσάς, επομένως  φροντίστε να συζητήσετε για τα αποτελέσματα του ακοογράμματός σας με τον επαγγελματία ακοής. Για παράδειγμα, άτομα με πολύ μεγάλου βαθμού ακουστική απώλεια, ενδέχεται να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για μικρές ή μεσαίες βαρηκοΐες. Ο επαγγελματίας ακοής θα σας καθοδηγήσει για να κάνετε την σωστή επιλογή ακουστικών βαρηκοΐας που θα σας δώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
  • Προτιμήσεις. Αν έχετε κάποια ειδική προτίμηση σε συγκεκριμένο τύπο ακουστικών, μπορείτε να το συζητήσετε. Όπως διαβάσατε παραπάνω, δεν καλύπτονται όλες οι απώλειες ακοής με όλους τους τύπους των ακουστικών, αλλά μπορεί να βρίσκεται στην λίστα των επιλογών σας το επιθυμητό σχήμα. Σιγουρευτείτε να ρωτήσετε αν έχετε στον νου σας κάποιο συγκεκριμένο ακουστικό βαρηκοΐας. 
  • Τρόπος ζωής. Αν έχετε έναν ενεργό και κοινωνικό τρόπο ζωής, ίσως να θέλετε ακουστικά που μπορούν να συμβαδίσουν με τις ανάγκες σας. Από την άλλη πλευρά, αν δεν χρειάζεστε έξτρα χαρακτηριστικά, μπορείτε να επιλέξετε πιο απλά μοντέλα. Μην παραλείψετε να αναφέρετε στον ειδικό τον τρόπο ζωής σας, τις προσδοκίες σας και τις ελπίδες σας για τα νέα σας ακουστικά.  
  • Προηγούμενες εμπειρίες. Αν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει ακουστικά βαρηκοΐας, θα έχετε πιο διαμορφωμένη άποψη για το τι ζητάτε από τα νέα σας ακουστικά. Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά, ο καλύτερος ήχος και ο νέος σχεδιασμός μπορεί να είναι στην λίστα των επιθυμιών σας. Μιλήστε με τον επαγγελματία ακοής σχετικά με τις εμπειρίες σας μέχρι τώρα και πώς ελπίζετε να βελτιώσετε την ποιότητα της ακοής σας.

Μόλις συγκεντρωθούν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, θα ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα μοντέλα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας. Οι προτάσεις αυτές θα είναι προσαρμοσμένες σε εσάς και τις εμπειρίες σας, με την ελπίδα πως θα βρείτε τα προϊόντα που θα σας ενθουσιάσουν.  

Πώς εφαρμόζονται τα ακουστικά βαρηκοΐας

Σε περίπτωση που υπάρχει διαθεσιμότητα ακουστικών demo, θα έχετε την δυνατότητα να φορέσετε τα ακουστικά για μια δοκιμαστική περίοδο. Ανεξάρτητα από το αν θα ολοκληρώσετε την περίοδο αυτή, η εφαρμογή των ακουστικών ξεκινάει τη στιγμή που θα κάνετε την επιλογή σας. Ο επαγγελματίας ακοής θα παραγγείλει τα ακουστικά και μόλις τα παραλάβει θα προχωρήσετε στην αρχική ρύθμιση τους.  (Ωστόσο αν έχετε καταλήξει σε κατά-παραγγελία ακουστικά, ίσως να χρειαστεί και μία επιπλέον επίσκεψη για περαιτέρω προσαρμογές.) 

Ο προγραμματισμός είναι ένα σημαντικό βήμα για να προσαρμοστούν τα ακουστικά στις ανάγκες σας. Καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, ο επαγγελματίας ακοής θα προσαρμόσει τα ακουστικά και θα κάνει δοκιμές για να δει αν καλύπτονται οι βασικές σας ανάγκες. Μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα χρειαστεί να προχωρήσετε σε περαιτέρω ρυθμίσεις ώστε να έχετε ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα, αλλά ο αρχικός προγραμματισμός θα σας δώσει μια γενική ιδέα για το πώς θα ακούτε με τα ακουστικά σας.  

Οι ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και κάποιες από αυτές θα πρέπει να είναι οι εξής:

“Πως μπορώ να αλλάξω την μπαταρία;”

“Πώς μπορώ να καθαρίσω τα ακουστικά μου;?”

“Πως μπορώ να προσαρμόσω την ένταση;”

“Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα χαρακτηριστικά?”

Σκοπός του επαγγελματία ακοής είναι να φύγετε από το γραφείο του ενθουσιασμένοι. Όταν έχουν απαντηθεί όλες σας οι ερωτήσεις, μπορείτε να γυρίσετε σπίτι και να ξεκινήσετε να προσαρμόζεστε στα νέα σας ακουστικά.  

Η διαδικασία προσαρμογής

Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που φοράτε ακουστικά, μπορεί να αισθάνεστε ανασφαλείς. Ο επαγγελματίας ακοής μπορεί να σας προτείνει να τα φοράτε κάθε μέρα από λίγες ώρες μέχρι να συνηθίσετε τους νέους ήχους. Η περιοχή του εγκεφάλου που διαχειρίζεται την ακοή δεν είναι συνηθισμένη να επεξεργάζεται ήχους, οπότε η αποκατάσταση της ακοής μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Μπορεί να χρειαστείτε από μερικές εβδομάδες έως και δυο μήνες για να προσαρμοστείτε απόλυτα στα ακουστικά σας. Φορώντας τα κάθε μέρα θα επιταχυνθεί η διαδικασία, οπότε φροντίστε να ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμα προσαρμογής.

Μείνετε σε επαφή με τον επαγγελματία ακοής για να σας προτείνει έξυπνους τρόπους για να προσαρμοστείτε ευκολότερα. 

  • Φορέστε τα ακουστικά σας στο σπίτι. Δοκιμάστε τα αρχικά σε ησυχία και μετά ξεκινήστε να εκτίθεστε σε νέους ήχους.
  • Ακούστε εκπομπές στο ραδιόφωνο. Μπορείτε να ακούσετε καθαρά την ομιλία;
  • Φορέστε τα ακουστικά σας έξω. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε πρώτα στους ήχους της φύσης, και μετά κάντε μια βόλτα. Μην απογοητευτείτε αν σας φαίνεται ο θόρυβος του δρόμου εκκωφαντικός. Είναι εξίσου δυνατός και για τους ανθρώπους χωρίς απώλεια ακοής. 
  • Αυξήστε διαδοχικά τον χρόνο που αφιερώνετε στα ακουστικά σας. Αν το κάνετε σταδιακά, θα είναι πιο εύκολη η προσαρμογή σας.
  • Προσπαθήστε να εντοπίσετε ήχους με τα μάτια σας κλειστά. Θα πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε αν η πηγή των ήχων είναι από μπροστά, πίσω, αριστερά ή δεξιά.

Οι επισκέψεις και οι συζητήσεις με τον επαγγελματία ακοής σας θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε τα ακουστικά σας και να λάβετε συμβουλές για τυχών δύσκολα ακουστικά περιβάλλοντα που μπορεί να βρεθείτε.